Ürdün Tahıl Depolarını Dolduruyor: Uluslararası İhale Açtı
DünyaÜrdün hem buğday hem de arpa için uluslararası alım ihalelerine çıktı. Eylül ve Ekim aylarında teslim edilmek üzere toplam 240 bin tonluk tahıl alımı hedefleniyor.
Ürdün devleti, değirmencilikte kullanılmak üzere 120 bin tona kadar buğday alımı için uluslararası ihale açtı. Avrupa merkezli tahıl ticareti kaynaklarının Perşembe günü verdiği bilgiye göre, buğday alımı "opsiyonel menşeli" olarak tanımlanıyor; yani buğdayın menşei alıcı tarafından değil, satıcı tarafından seçilebilecek.
Fiyat tekliflerinin sunulması için son tarih 17 Haziran olarak açıklandı.
Sevkiyat ise dört ayrı dönem için planlanıyor:
1-15 Eylül
16-30 Eylül
1-15 Ekim
16-31 Ekim
Her teslimat dönemi 50 bin ila 60 bin tonluk partiler hâlinde olabilir. Ürdün, en son 29 Nisan'da gerçekleştirdiği buğday ihalesinde yaklaşık 60 bin tonluk alım yapmıştı.
Aynı gün içinde, Ürdün ayrıca yemlik arpa alımı için de ayrı bir uluslararası ihale açtı. Bu ihale de 120 bin tona kadar arpa tedarikini kapsıyor.
Tahıl piyasalarında özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin düzenli alım ihaleleri, fiyatlar ve arz-talep dengesi üzerinde belirleyici rol oynuyor. Ürdün’ün bu hamlesi, bölgedeki stok planlamaları ve önümüzdeki sezona hazırlık açısından dikkat çekici bulunuyor.
İlginizi Çekebilir