© Tarım Pusulası 2021

Ülke arıcılığı can damarı olacak çalışma

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Türkiye Arıcılar Birliği tarafından gramı 100-200 dolar arasında satılan ‘Arı Zehri Arama’ çalıştayı düzenlendi.

Arı Zehri Arama Çalıştayı" Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM Salonunda, Ülkemizin birçok ilinden alanında uzman değerli hocaların katılımı ile gerçekleşti.

Ülkemiz arıcılığı için katma değeri en yüksek ve yeni bir üretim modeli olan "Arı Zehri" üretimi, pazarlanması ve kullanımı hakkında istişarelerde bulunarak mevzuat oluşturulması için altyapı oluşturacak "Arı Zehri Arama Çalıştayı" Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM Salonunda gerçekleşti. Çalıştay'a; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bayraktaroğlu, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Bakanlık Temsilceleri, Muğla Üniversitesi Dekanları, Muğla Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Ula Arıcılık Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyeleri ve İdarecileri, Ülkemizin çeşitli illerinden alanında uzman hocalar katıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Arıcılık Meslek Yüksek Okulu hocası ve aynı zamanda Arıcılık ve Çambalı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rahşan İvgin Tunca yaptığı konuşmada; "Çalıştayda 3 önemli paydaşla beraberiz. Muğla Üniversitesi, Türkiye Arıcılar Birliği ve Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü. Bu çalıştayda katma değeri en yüksek ve stratejik öneme sahip olan arı zehrinin önemi, üretimi, pazarlanması ve tıpta kullanımı ele alınacaktır. Ayrıca bu konuda eksikliği hissedilen mevzuat için altyapı oluşturulmasına katkı sağlanacaktır. Çalıştay ile elde edilen kazanımların bütüne değer katmasını diliyorum" dedi.

"Apimondia Kongrelerinde Dünya'ya neşter olan bir ülkeyiz…"

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı konuşmada; "Hocamızın söylediği gibi stratejik bir öneme sahiptir. Ülkeler arasında baktığımız zaman dünyada son yıllarda ciddi bir şekilde yerini almış arı zehri üretimi. 2 yıldan bu yana hem Sağlık Bakanlığından hem de Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, böyle bir çalışmanın yapılarak bu konunun yönetmelik ve mevzuata oturtulması konusunda taleplerimiz var. Ben başta özellikle başta Muğla Üniversitesi Rektörü ve Muğla Tarım ve Orman İl Müdürümüz ve çalışanlarına, bilim insanlarımıza 72 bin arıcımız adına teşekkür ediyorum. Muğla arıcılıkta mihenk taşı. Muğla'da öyle bir ekip var ki arıcılığa başlanacaksa kesinlikle Muğla'dan başlanmalı. Ben Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı olarak başka illerde çözmekte çok zorlandığım konuları Muğla'da Üniversite ve Muğla Tarım Orman Müdürlüğü ile hemen çözebiliyorum. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum. Ben umut ediyorum bu çalıştayın Türkiye arıcılığa çok büyük katkıları olacağını düşünüyorum. Biz ne istiyoruz; Apiterapi diyoruz, dünya bilimi arı zehrini de bunun içinde tutuyor. Dünyanın ikinci arı üretimine sahibiz, bal üretiminde zirvedeyiz, bunu daha da ileriye taşımamız gerekir. Yine Arı Sütü, Polen ve Propolis' te iddialı konuma gelmemiz lazım. Biz Dünya'nın en iyi Arıcılık Kongresini yapan bir ülkeyiz. Apimondia Kongrelerinde Dünya'ya neşter olan bir ülkeyiz. Apiterapi ürünlerinde zirve yapmamız lazım. 3 yıldan bu yana arı zehri üretimi ülkemizde var, bunu resmileştirmek istiyoruz. Gramını 100 dolar 200 dolar diyoruz. En iyi arı zehri ülkemizde üretiliyor. Çünkü biz 9 ay arıcılık yapıyoruz. Ürün çeşitliliğimiz var. 12 bin endemik bitki çeşidimiz var. Bu konuda Arge'miz çok iyi. Sağlık ve Tarım Orman Bakanlığının bir araya gelerek mevzuatı oluşturmamız lazım. Bunun için Bakanlıklarımızdan tek ricam var Yönetmelik ve Tebliğlerin bir an önce çıkartılması. Bu çalıştayın çok verimli olacağına inanıyorum. Arıcılarımız buradan çıkacak hayırlı haberleri bekliyor" dedi.

1 Milyon Arı Kolonisinden, 1 Milyon Gram Arı Zehri Üretimi Gerçekleşebilir…

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak yaptığı konuşmada; "Göreve geldiğim günden bu yana Muğla'da ki tarımsal ve hayvansal üretimi, bu üretimi yapan üreticilerimizin sosyo ekonomik düzeyini yükseltmek, sosyo kültürel düzeyini yükseltmek ve üreticimizin ürettiği ürünlerden elde ettiği geliri ve katma değeri yükseltmek en büyük amaçlarımızdan biri oldu. Bu doğrultuda da bugün burada bir aradayız. Türkiye'nin en kaliteli çam balını ürettiğimiz doğrudur. Yine iddia ediyorum ki iyi niyetli bir avuç meslektaşımın, arıcımızın ve bilim insanlarımızın ortak çalışmasıyla arı zehrinde de millitin oranı en yüksek arı zehrini ilimizde üreteceğimizden sonuna kadar eminim. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yüksek Öğrenim Kurumu arasında imzalan protokol gereği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak imzaladığımız protokol sonrasında Üniversite, Kamu, Sivil Toplum ve Üretici ayağı ile hazırladığımız projeye devam ediyoruz. Neden arı zehri? Artık Muğla ülkedeki 15 milyon arı kolonisine ev sahipliği yapacak duruma geliyor. Çam balı üretimi hızla devam ediyor. 22 Nisan 2020 tarihinde Gıda Kodeksine giren Muğla Çam balı bu anlamda Muğla'lı çambalı üreticilerini son derece mutlu etmiştir. Arı Zehri üretiminde de Muğla'da geliştirilen makine ile 1 saatte 60 kovan kolonide arı zehri sağımı yapılabildiği gibi, 1 milyon koloniden 1 milyon gram arı zehri üretimi gerçekleştirilebilir ve böylece 50 milyon dolar gelir elde edilebilir. Bu hem Ülke ekonomisi, hem de üreticilerimiz için müthiş bir gelir kaynağıdır. Tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 Pandemisi sonrasında immun sistemi güçlendiren arı ürünlerini tüm dünya keşfetti ve ciddi bir talep var. Şimdi merdiven altında üretilen arı zehrinin, yasa, yönetmelik ve kodeksimize sokularak, hem merdiven altı üretimden kurtarmak hem de gerekli hijyenik ortamlarda üreterek ülkemize ve üreticimize katma değerli yüksek bir gelir elde etmenin çabasındayız. Bu çalıştaydan çok iyi sonuçlarla çıkacağımıza inanıyorum. Bu konuda Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'yi bilgilendirdim, çok mutlu oldu. Sayın Bakanımızın başarı dileklerini iletiyorum. Bu çalışmanın ilimiz arıcısına ve ülkemiz arıcılığına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Arı zehrinin ilaç olarak kullanımı oldukça eskilere dayanmaktadır…

Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bayraktaroğlu yaptığı konuşmada; "Öncelikle şunu belirtmek isterim. Böyle değerli bir çalışmaya ev sahipliği yapmaktan Üniversitem adına çok mutlu olduğumu ve iyi sonuçlar elde edeceğimizi ifade etmek isterim. Arı zehrinin ilaç olarak kullanımı oldukça eskilere dayanmaktadır. Bugün arı zehrinin kimyasal bileşenlerinin, bundan daha fazlasına olanak tanıdığı da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Muğla ili arıcılık potansiyelinden yola çıkarak Üniversitemizde kurulan araştırma merkezimiz bu konuda önemli projelere imza atmaktadır. 2019 yılının son aylarında "Muğla bal arısından elde edilen arı zehri örneklerinden elde edilen kimyasal kompozisyonu ve küvez aktiviteleri tespiti" başlıklı projesi kapsamında geliştirilen arı zehri kimyasal içerik analizi Üniversitemiz Gıda Analiz Laboratuvarında yapılmaya başlandı. Üniversite olarak Muğla ilinin Tarım, Turizm, Hayvancılık, gibi öne çıkan potansiyelini bilimsel alanda ileriye taşımak adına devamlı olarak üzerimize düşen etkinlikleri düzenliyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay Ülkemiz arıcılığına, ilimiz arıcılarına ve geleceğimize önemli katkılar sağlayacağı açıktır. İlerleyen süreçte de dünyadaki arı zehri üretim alanında rekabet gücümüzü daha fazla arttırabileceğimizi düşünmekteyim. Bu itibarla "Arı Zehri Arama Çalıştayı" ile Muğla'nın arıcılık potansiyeline sağlayacağımız katkılar ve yeni bakış açıları için sizleri şimdiden kutluyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından çalıştayın oturumlarına geçildi. Oturumlarda; "Arı Zehri Üretimi, Hasadı ve Saklanması, Arı Zehrinin Analizi ve Etiketlenme Süreci, Arı Zehrinin Pazarlanması, Kas-İskelet Sistemi Sorunlarında Arı Zehri Kullanımı, Onkoloji Hastalarında Arı Zehri ile İlgili Araştırmalar, Arı Zehri ve Bileşenlerinin Antikanser Aktiviteleri, Arı Zehrinin Mikrobiyolojik Etkileri, Arı Zehrinin Kullanımında Mevzuat, Arı Zehri ve Sağlık, Arı Zehri Üretim Teknikleri, Arı Zehrinin Kozmetikte Kullanımı, Arı Zehri Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar konularında uzman kişiler tarafından sunumlar yapılarak bilgi alışverişinde bulunuldu.

Sunumların ardından arı zehri hasadının uygulamalı gösterimi için Muğla Üniversitesine MAYBİR tarafından getirilen kovanların bulunduğu arılığa geçildi. Arılıkta arı zehri sağımı uygulamalı olarak gösterildikten sonra cam plakalar üzerinden kazıma işlemi yapılmak üzere Laboratuvara geçildi. Kazıma işlemi tamamlandıktan sonra amber şişelere doldurularak Laboratuvara teslim edildi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER