© Tarım Pusulası 2021

ULAŞAMADIĞIMIZ ÜYE ÜRETİCİ KÖYÜMÜZ KALMAYACAK

Bayramiç Ziraat Odası'ndan konferans. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi,Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bayramiç Sarıdüz Köyünde Bayramiç Ziraat Odası'nın önerliğinde yetiştiricilere konferans verildi.Konferans sırasında Bayramiç Süt Üreticileri Birliği önderliğinde Mehmet ARSLAN tarafından misafirlere süt ikramı yapıldı. Konferans kapsamında ÇOMÜ'den Prof. Dr. Harun BAYTEKİN yetiştiricileri "Sürdürülebilir Tarım,Kaynakların Doğru Kullanımı" hakkında bilgi verdi. BAYTEKİN konuşmasında "Kaynakları doğru ve yerinde kullanırsak kar oranımız 2-3 kat artacak" dedi. Yine ÇOMÜ'den Prof.Dr. Türker SAVAŞ "Keçi Yetiştiriciliği" konulu seminerinde "Yetiştiricilik Uygulamaları ve Sağlık Koruma" hakkında bilgi verirken özellikle "Kaliteli sağım ve hijyenle bir çok hastalığın önüne geçilebileceğini, ilaçlardan medet ummak yerine öncelikle yetiştiricilik uygulamalarına önem verilmesi gerektiğini vurguladı."

Çanakkale İli Damızlık Koyu-Keçi Yetiştiricileri Birliği temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Semra GÖKTÜRK ise "Birlik Faaliyetleri" hakkında bilgi verdi. Özellikle sahada aktif olarak yürütülen "Halk Elinde Islah Projeleri" ve bu projelerin kapsamından bahsetti.Yürütülen projelerin koyun ve keçide bölgede hakim olan ırklarda nitelikli damızlık materyal üretmeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yetkilisi Ziraat Mühendisi Cem AKŞİT, bölgede yapılan proje ve projelere ödenen destekler,bu desteklerin ödenme koşulları hakkında yetiştiricileri bilgilendirdi. Yine Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail PEHLİVAN "Oda olarak süt üreticilerini destekliyoruz. TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR'ın başlatmış olduğu kampanyaya katılıyoruz. Bakanımız Faruk ÇELİK'in sütte müdahalesini çok olumlu buluyoruz ve destekliyoruz. Kendilerine bu müdahalelerinden dolayı üreticilerimiz adına teşekkür ederim. Plansız üretim her zaman krize sokar, planlı üretime her zaman ihraç vardır. Şimdi sıra bizleri kırsalı desteklemektedir bizler olmazsak sanayici olmaz.Birbirimize ihtiyacımız var yapışık ikiziz bizler.Bizler sanayicimizi hep destekledik. Sütte üretici ve sanayici entegrasyonunu sağlamamız gerekiyor. Yani aracıları aradan kaldırmamız gerekiyor. Biz kaliteli süt üretmek istiyorsak, tüketicimize de kaliteli süt ve süt ürünleri yedirmek istiyorsak, buna mecburuz.Ancak burada ‘kazan kazan’ politikası olmalı. Yaşayalım ama yaşatmadan yaşamak mümkün değildir .Üreticiyi yaşatmadan sanayicinin yaşaması mümkün değildir. İş adamlarımız tarıma yönelmesin demiyoruz, ancak destekleri bütün çiftçimize yaymamız lazım kırsalı kalkındırmamız lazım. Kırsalı ayakta tutmanız lazım göçleri önlememiz lazım. Büyük şehirlerin halini görüyorsunuz. Güvenlik problemleri biraz da buradan geliyor. Köyümüzü terk etmeyelim üretime yönelelim. Bizler olmazsak sanayici de olamaz. Şimdi sanayicinin bizi destekleme zamanı olmalıdır. "dedi.

Bizi yine yalnız bırakmayan Çavuşköy Muhtarı İbrahim BİNGÜL (Muhtarlar Dernek Başkanı), Sarıdüz Muhtarı Mustafa EVCİMEN, Türkmenli Köyü Muhtarı Mustafa KOCABALDIR, Köylü Köyü Muhtarı Cevdet ÖZENÇ, Mollahasanlar Köyü Muhtarı Mahir YILDIRIM, Söğütgediği Köyü Muhtarı Ali İhsan KOÇ, Köseler Köyü Muhtarı Muharrem GÜVEN, Nebiler Köyü Muhtarı Halil GÜVEN, Koşuburnu Köyü Muhtarı Ümit ATMACA, Alikabaklar Köyü Muhtarı Halil SEZGİN, Kaykılar Köyü Muhtarı Halil AVCI, Yahşieli Köyü Muhtarımız Yusuf AKGÜN (Bayramiç-Ezine Ovaları Sulama Birliği Başkanı), Hacıköy Muhtarı Ali SEZER ve Akpınar Köyü Muhtarı Nizamettin SEZER'e teşekkür ederiz. Konferans sonunda yetiştiricilere pilav,süt ve helva ikram edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER