Ukrayna, yabancılara tarım arazisi satışının önünü açtı
DünyaUkrayna’da çoklu vatandaşlığa izin veren yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle, belirli ülkelerin vatandaşları Ukrayna pasaportu alarak tarım arazisi satın alabilecek.
Ukrayna’da yabancıların tarım arazilerine erişimini kolaylaştıran yeni bir düzenleme yürürlüğe giriyor. 16 Ocak 2026 itibarıyla geçerli olacak 4502-IX sayılı çoklu vatandaşlık yasası, belirli ülkelerin vatandaşlarının Ukrayna pasaportunu basitleştirilmiş bir prosedürle almasına imkân tanıyor.
Ukrayna hükümeti tarafından belirlenen listeye şu aşamada ABD, Kanada, Almanya, Polonya ve Çekya dahil edildi. Bu ülkelerin vatandaşları, Ukrayna pasaportu aldıktan sonra, diğer Ukrayna vatandaşlarıyla aynı koşullarda tarım arazisi satın alma hakkına sahip olacak.
Daha önce, 2020 yılında kabul edilen düzenleme kapsamında tarım arazilerinin mülkiyeti yalnızca Ukrayna vatandaşlarıyla sınırlıydı. Yeni yasa ile bu kısıtlamanın, pasaport edinimi yoluyla aşılması mümkün hale geliyor. Meclis görüşmeleri sırasında, tarım arazisi satışlarının 3 ila 5 yıl ertelenmesine yönelik öneriler ise reddedildi.
Devam eden savaş koşullarına rağmen Ukrayna’da tarım arazilerine olan talep yüksek seyrini sürdürüyor. 2025 yılında ortalama hektar fiyatı 2.300 dolardan 2.600 dolara yükseldi. Uzmanlar, 2026 yılında tarım arazisi fiyatlarının yüzde 10–15 oranında artabileceğini öngörüyor. Aynı dönemde bazı yatırımcıların piyasadan çıkmasıyla birlikte ikincil arazi satışlarında da artış bekleniyor.
Mevcut verilere göre, Ukrayna’daki yaklaşık 4,3 milyon hektar tarım arazisi büyük tarım holdingleri tarafından işletiliyor. Bunun yaklaşık 3 milyon hektarı, çoğu yurt dışı merkezli veya offshore yapılarla ilişkili olan sınırlı sayıdaki büyük şirkete ait bulunuyor. Ayrıca, bazı büyük tarım holdinglerinin yabancı yatırım fonlarına açıldığı ve bu fonların Ukrayna tarım arazilerinde önemli paylara sahip olduğu biliniyor.
Sektör temsilcileri, yeni düzenlemenin tarım arazilerinde sermaye hareketliliğini artıracağını, ancak mülkiyet yapısında yabancı payının daha da büyümesine yol açabileceğini değerlendiriyor.
İlginizi Çekebilir