© Tarım Pusulası 2021

Tütüncünün dermanı çilek oldu!

Geçmişte tütün üretimi yapılan Hatay’ın Yayladağı ilçesinde, desteklemelerle çilek üretimine geçen çiftçinin geliri yaklaşık 20 kat arttı. 1 dekarda ürettiği tütünden 500 TL gelir eden çiftçi, bugün itibari ile 1 dekarda ürettiği çilekten 10 bin TL gelir sağlıyor.

Gerek iklim koşulları gerekse de toprak yapısı ile tarıma en elverişli illerden biri olan Hatay’da 4 yıl önce başlayan çilek üretimi yapılan alan 22 dekardan 220 dekara çıktı. Bu yıl 582 ton çilek elde edecek olan üreticilerin yüzü gülüyor.

Gerek iklim koşulları açısından gerekse de toprak yapısı itibari ile zengin olan Hatay’da ürün açısından çok zengin bir yetiştiricilik yapıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, “1 yılda birden fazla ürün almayı sağlayan bir coğrafya da yaşamaktayız. Çok geniş Amik Ovası gibi bir ovaya sahibiz. Ayrıca Dörtyol, ergin gibi narenciye üretimi yapılan çok geniş bir tarımsal alana sahibiz. Ancak toprak yapısı ve büyüklüğü itibari ile dağ köylerimizde çok daha kısıtlı küçük parsellerde üretim yapan çiftçilerimiz mevcut. Bu çiftçilerimiz doğal olarak bu küçük parsellerden çok ürün elde edememekte bu yüzden bu çiftçilerimiz gelir düzeyini arttırmak maksadı ile 3 yıldır uyguladığımız tarım ve kırsal kalkınma stratejik planı kapsamında çilek üretiminin bu dar alanlarda yaygınlaştırılması maksadı ile çalışmalar başlattık ve 3 yıldır bu çalışmayı sürdürüyoruz. Çilek üretimini 4 yıldır ilimizde yaygınlaştırmaya çalışmaktayız. Gerek bakanlığımızın bütçesinden gerekse de geçmiş yıllarda özel idare kaynaklarından ve kaymakamlık bütçesinden başta Yayladağı olmak üzere Antakya’nın dağ köylerinde çilek üretimini yaygınlaştırmaya başladık” dedi.
2010 yılında çilek üretimi neredeyse yapılmaz iken bugün itibariyle yaklaşık 220 dekarda çilek üretimi yapıldığını ve 2015 itibariyle 582 ton rekolte beklendiğini vurgulayan Tüfekçi şöyle devam etti:

“Çilek üretiminin yaygınlaştırılması ile birlikte aynı zamanda Bakanlığımızın organik tarımın yaygınlaştırılması projesi kapsamında bu alanlarımızın büyük bir kısmını organik çilek üretimine geçirme çalışmalarımız da devam etmekte. Şu an itibari ile üretim yapılan 220 dekarlık alanın 48 dekarında organik tarıma geçiş yapmış bulunmaktayız. Amacımız buradan aroması açısından son derece üstün özelliklere sahip olan Hatay çileğinin aynı zamanda organik üretimini de yaparak vatandaşımıza sunmaktır.”

Aydın Tüfekçi, ayrıca şu an itibari ile çilek üretimi yapılan Yayladağı ilçesinde geçmişte tütün üretimi yapıldığını belirterek, “Ancak çilek üretimine karşın çok düşük bir gelire sahipti tütün üreticileri. Şu an itibari ile her dekardan 500 TL gelir elde edilirken, çilek üretiminde bir dekardan çok rahatlıkla 10 bin TL gelir elde edilmekte. Buda vatandaşımızın gelirini neredeyse 20 kat arttırdığını söyleyebiliriz.”

ÜRETİCİLER FİYAT VE REKOLTEDEN MEMNUN
İlçeye bağlı Güzelyurt Mahallesi'nde 5 dönümlük alanda çilek üretimi yapan Abdullah Alkan, 3 yıldır yakın akrabalarının çilek ekerek para kazanmaya başlamasının ardından bu işe başladığını ve bu yıl 5 dönümlük alanda çilek üretimi yaptığını belirterek fiyat ve rekolteden oldukça memnun olduklarını söyledi. Alkan, "3 yıl önce yakın akrabalarımız çilek üretimine başladı, para kazanmaya da başladılar, bunu görünce bizde gerekli yerlere başvuru yaptık ve 5 dönümlük tarlamızda çilek üretimine başladık. Şu ana kadar bizim bir gelirimiz yoktu ama şimdi çok şükür para kazanmaya başladık, gelir açısından da çok iyi. 5 dönümden yaklaşık 20 bin lira gelir bekliyoruz, tarlanın tüm giderlerini hesapladığımızda bize yaklaşık 11 bin lira gelir kalacak."
Yayladağı çileğinin özellikleriyle diğerlerinden ayrıldığını da anlatan Alkan, "Çileğimizin şekli belki çok güzel değil ama tadı ve rengi gerçekten çok güzel, yiyenlerin damağında hoş bir lezzet bırakıyor, çok büyük değil ama renk ve tat olarak çok güzel, ayrıca reçellik ve yemelik olarak tercih ediliyor" diye konuştu.
Çilek üretiminde sadece hayvan gübresi ve su kullandıklarını, onun dışında hiçbir şey kullanmadıklarını belirten Alkan, çileğin yapısı gereği kimyasal kullanıldığında bu ürünü yiyen insanları zehirlediğini hatırlattı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER