Turp üreticisine 5 milyon liralık darbe
TarımTürkiye’nin turp deposu olan Osmaniye’nin Kadirli İlçesi’nde çiftçi, Rusya ile yaşanan kriz ve olumsuz hava şartları nedeniyle zor günler geçiriyor.
Türkiye’nin turp deposu olan Osmaniye’nin Kadirli İlçesi’nde çiftçi, Rusya ile yaşanan kriz ve olumsuz hava şartları nedeniyle zor günler geçiriyor. Kadirli Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, "Bu sıkıntılardan dolayı son 10 günde çiftçisinden ihracatçısına kadar turp sektörünün zararı 5 milyon TL’yi buldu" dedi.
Türkiye’de turpun yüzde 63’nün üretildiği Kadirli’de geçen ay başlayan hasat devam ediyor. Hasadı 5 ay süren ve bu sürede yaklaşık 5 bin kişiye ekmek kapısı olan turpu önce Rusya ile Türkiye arasında devam eden uçak krizi, ardından da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi vurdu.
’HALLERE SEVKİYAT YAPAMIYORUZ’
Sınırımızı ihlal ettiği için uçağı düşürülen Rusya’nın Türk ürünlerine getirdiği kısıtlamanın turp sektörünü de vurduğunu belirten Soner Topalhan, "Kriz nedeniyle turpa talep yok. Rusya’ya çok fazla turp ihraç edilmiyor, ancak sebze ve meyve halleri Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz nedeniyle geri dönen ürünlerle dolu. Bu nedenle bizler de sevkiyat yapamıyoruz" dedi.
’HAVA SICAK, SU SEVİYESİ DÜŞÜK’
Şifa kaynağı olan turp için havanın soğuk olmasının çok önemli olduğunu belirten Topalhan, son günlerde hava sıcaklıklarının arttığını, bunun da hem üretimi hem de tüketimini olumsuz etkilediğini söyledi. Topalhan şöyle konuştu:
"Turp soğuk havalarda tüketilen bir sebzedir. Hava soğuk olmadığı için tüketimi, düştü. Turpun ömrü soğuk havada daha uzun olur, sıcak ortamlarda ise buruşur. Bu nedenle de çiftçi turp sökümünü yavaşlatarak havaların soğumasını bekliyor. Yağmur yağmadığı için turpun yıkanıp paketlendiği Savrun Çayı’nda da su seviyesi düştü. Bu nedenle paketleme çok güç şartlarda yapılıyor."
’ZARAR BÜYÜK’
Üst üste gelen bu sıkıntılar nedeniyle turp sektörünün zor günler geçirdiğini kaydeden Topalhan şöyle devam etti:
"Turp yetiştirilmesinden sökülmesine, paketlenmesinden satışına ve ihracatına kadar büyük bir sektör. Hem hava şartları, hem de Rusya ile yaşanan uçak krizi bu sektörü çok olumsuz etkiledi. Tarlada 70 kuruş olan turpun kilosu 30 kuruşa kadar düştü. Bu sıkıntılardan dolayı son 10 günde çiftçisinden ihracatçısına kadar turp sektörünün zararı 5 milyon TL’yi buldu. Ancak bu kadar olumsuzluğa rağmen Türk Milletinin sofrasından turpu eksik etmemeye gayret ediyoruz. Zarar etsek bile şifa kaynağı turpu sofralardan eksilmemesini sağlamaya çalışıyoruz."
İlginizi Çekebilir