© Tarım Pusulası 2021

Türkiye’ye Lavanta Kokusu Isparta’dan Yayılıyor

Türkiye'nin lavanta bahçesi Isparta da hasat mevsiminin gelmesiyle lavanta hasadı büyük bir heyecan ve tatlı bir telaşla başladı

Isparta'nın 40 yıllık gizli kalmış bahçelerinde yetişen Lavanta, özellikle son yıllarda kozmetik sektörünün en çok aranan bitkisi haline geldi. Isparta Keçiborlu İlçesi Kuyucak köyünde 200 çiftçinin 1500 dekar da yetiştirilen Lavanta, Isparta'nın yeni markası ve yükselen değeri oldu. 1 dekar lavanta bahçesinden 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilen ürünün 60-70 kilogram çiçeğinden 1 kg yağ üretilebilmektedir. Kuyucak Köyün de yetişen Lavanta Türkiye üretiminin  % 80'nini oluşturmaktadır. TUİK verilerine göre 2015 yılında 2.236 dekar alanda 292 ton lavanta çiçeği üretilmiştir. Lavanta yetiştirilen alan ve kozmetik sanayide işlemede hızla üst sıralara tırmanan bir bitki oldu. Üreticisinin yaş veya hasattan sonra kurutarak satışa sunduğu ürün fabrikalarda işlenerek kozmetik sanayi dünyasının hizmetine sunularak insanlara ulaşmaktadır.

Lavantanın tanıtılması için Keçiborlu Kaymakamlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes'in desteklediği "Lavanta Kokulu Köy" projesi hayata geçirilmiş olup, proje halen devam etmektedir. 

Lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Gıda Tarımve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çeşitli projeler uygulanmaktadır.

Gıda Tarımve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 2016 yılında yürütülen Lavanta Demonstrasyonunun kurulması için 162.000 Adet lavanta fidesi Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından üretilmiş, üretilen fideler demonstrasyonda kullanılmak üzere Sütçüler İlçesi Aşağı Yaylabel Köyü ve Çobanisa Köyündeki çiftçilere dağıtılmıştır. Dağıtım esnasında çiftçilere lavanta yetiştiriciliği, bakım, besleme ve hasat konularında eğitimler verilmiştir ve verilmeye devam edilmektedir.

Ayrıca, 2015 yılında "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında tarım sektöründe yoğun olarak faaliyet gösteren ancak yeniliklerden ve gelişen teknolojiden en az düzeyde yararlanan kadın çiftçilerin tarımsal yeniliklerden zamanında yaralanmasını ve yeniliklerin kadın çiftçi odaklı yayılmasını sağlamak amacıyla 2015 yılında seçilmiş olan 13 pilot ilde, İl Müdürlükleri ve Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri işbirliği ile "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı başlatılarak yayım projeleri yürütülmüştür. Bu program dahilinde bu yıl Isparta Gıda Tarımve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli tarafından hazırlanan "Lavanta Kokulu Kadınlar" projesi Bakanlıkca kabul edilerek çalışmaları devam etmektedir.

Hasadın başlaması nedeniyle İl Müdürü Cenk Şölen, İl Müdür Yardımcısı Said Bilginturan, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Keçiborlu Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk   bölgede hasat yapan çiftçilerimize ziyaretlerde bulunmuş, üreticilerimizin istek, temenni ve sorunlarını yerinde dinleyerek, üreticilerimize hasat sezonunun hayırlı uğurlu olması, bereketli ve bol kazançlar getirmesi dilek ve temennilerini iletmişlerdir.

Ülkemiz kozmetik sektörünün önemli bir argümanı olan Lavanta da bu yıl mevsim şartları sebebiyle hasat mevsimi 10 – 15 gün erken başlamıştır. Buna rağmen rekoltenin yüksek olacağı beklenmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER