© Tarım Pusulası 2021

Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesi

TZOB, Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak belirledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak belirledi.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Altınordu Ziraat Odası önündeki fındık bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, her yıl düzenli olarak yaptıkları rekolte çalışmalarını, bu yıl da büyük özenle gerçekleştirdiklerini ifade etti. 

Konunun uzmanı bilimadamlarından ve ziraat mühendislerinden oluşturulan komisyonla fındık rekoltesinin belirlendiğini dile getiren Kozoğlu, "Geçen yıl yaşanan don olayının etkileri halen devam ediyor. Fındıklıklarda değişen oranlarda külleme hastalığına rastlandı. Bazı bölgelerde bakteriyel yanıklık görüldü. Bütün bölgelerde meyve ağaçlarında normal olan haziran dökümleri meydana geldi" diye konuştu.

Kozoğlu, komisyonun bütün bunları da dikkate alarak fındık üretilen 16 il ve 130 ilçede örnekleme metodu uygulayarak çotanak sayımı yaptığını ve 2015 fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak tahmin ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde bu yıl fındıkta devir stokları yoktur. Kabuklu fındık üretiminin yaklaşık 500 bin tonunun iç fındık olarak ihraç edileceğini tahmin ediyoruz. İç tüketimimizin kabuklu fındık bazında 70-80 bin ton dolaylarında gerçekleşeceği beklentisini taşıyoruz. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda bu yıl oluşturduğumuz komisyon tarafından 590 bin ton olacağı tahmin edilen fındık üretimimizin, ihracat ve iç tüketimimize ancak yeteceğini söyleyebiliriz. Üreticilerimizin ürettikleri fındığı, ihtiyacı oranında satmaları, emanete vermemeleri gerekir. Bunu yaparlarsa, ürettikleri fındıklarını değerine satabilirler."

- Diğer kurumların açıkladığı rekolte tahminleri 

Başka kurumların açıkladığı tahmini rekoltelere değinen Kozoğlu, "Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu'nun 2015 yılı için 733 bin 246 ton, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 585 bin ton rekolte tahmininde bulunduğunu görüyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise il müdürlükleri bazında yapmış olduğu çalışma neticesinde 646 bin 254 ton fındık rekoltesi beklentileri olduğunu açıklamıştır. Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu'na sormak lazım. Kaç ilde, kaç ilçede bilimsel çalışma yapıp da 733 bin 246 ton rakamına ulaşmışlardır? Nasıl bir araştırmayla TÜİK'in tahmininin 148 bin ton üzerinde bir tahmin rakamını bulmuşlardır? Ne olmuştur da önceki tahminleri olan 713 bin tonu 20 bin ton artırmışlardır. TÜİK tahmininin yüzde 25 üzerinde bir tahminde nasıl bulunmuşlardır? Kimse üreticinin alın teriyle oynamasın. Ayıptır, günahtır. Vebal almaktır" ifadelerini kullandı.

- Fındık üreticilerinin desteklenmesi

Kozoğlu, 2014 yılında sona eren alan bazlı desteğin 2015 yılından sonra devamının, fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz ettiğini belirterek, "Çünkü ülkemizde fındık işletmelerinin büyük çoğunluğu küçük parsellerden oluşmaktadır. Bu nedenle üretimin devam edebilmesi devletin vereceği desteğe bağlıdır. Alan bazlı desteğin bir an evvel açıklanması, bu bakımdan önem arz etmektedir" dedi.

Bölgede fındık bahçelerinin yaşlandığına işaret eden Kozoğlu, şöyle devam etti:

"Yine ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz bölgemizde fındık bahçeleri, ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Ülkemizde dünyanın en kaliteli fındığının üretildiği Doğu Karadeniz'de, bahçelerin yaşlanmış ve kültürel işlemlerin de yetersiz olması nedeniyle verim oldukça düşüktür. Fındıkta verimin artırılması şarttır. Dekar başına verim İtalya 'da 140, ABD'de 360 kilograma kadar çıkarken, Türkiye'de 2013 yılında 78, 2014 yılında ise 59 kilogram olmuştur."

Kozoğlu, gençleştirme ve diğer kültürel işlemlerle dekar başına veriminin artırılmasının, üretimden daha fazla gelir elde edilmesini sağlayacağını vurgulayarak, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın koordinasyonunda sektör temsilcilerinin yer aldığı bölgesel bazlı projelerle, yaşlanmış olan bu bahçeler gençleştirilmeli, teraslama çalışmalarının yapılmalı, toprak derinliği artırılmalı, sertifikalı fidan kullanımı teşvik edilmeli, bahçeler yenilenmelidir. Dünyaca tanınan 'Türk fındığı' imajının devamı için markalaşma çalışmalarına önem verilmelidir. Gençleştirme çalışmaları yürütülürken, üreticimizin gelir kaybının karşılanması  önem arz etmektedir" diye konuştu.

Kozoğlu, fındık üreticilerine de seslenerek, "Yıllardır büyük bir kararlılıkla sürdürdüğümüz kampanyamızı yeniden ve yılmadan hatırlatmak istiyoruz. Çiftçi kardeşim, ihtiyacın kadar ürünü sat, emeğine sahip çık" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ile Giresun, Samsun ve Ordu'daki ilçelerin oda temsilcileri de yer aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER