Türkiye'nin Kekik Üretim Merkezi Denizli’de Kekik Hasadı Erken Başladı
TarımDünyada kekik denilince akla gelen ilk ve tek ülke olan Türkiye'de, kekik üretiminin yaklaşık yüzde 90'ının gerçekleştirildiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl hasat erken başladı. Denizli genelinde yaşanan kuraklık ve yüksek sıcaklıkların etkisiyle hasat dönemi erkene çekildi ve Güney ilçesine bağlı Aydoğdu Mahallesi’nde kekik hasadı yapıldı.
Hasat etkinliğine Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Güney Kaymakamı Ahmet Murat Türbe, Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet Üge, ilçe müdürleri, teknik personel, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. 2023 yılında Denizli'de 19 bin 714 hektar alanda 26 bin 983 ton kekik üretimi gerçekleştirildi. Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçeleri, üretimin en yoğun yapıldığı bölgeler olarak öne çıkıyor. Türkiye’deki kekik ekim alanlarının yüzde 91,2’sine sahip olan Denizli, ülke üretiminin yüzde 89,6’sını karşılıyor.
Aydoğdu Mahalle Muhtarı Cemal Asar, hasat etkinliğinde yaptığı konuşmada, desteklerinden dolayı Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Güney Kaymakamı Ahmet Murat Türbe ve Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine teşekkür etti.
Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet Üge, kekik üreticilerinin karşılaştığı zorlukları ve sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Üge, "Pandemi döneminde tıbbi aromatik bitkilere olan ilginin artmasıyla talep dengesizliği yaşandı. Yağış miktarındaki değişimler ve yabancı otların zararı, üreticilerin karşılaştığı diğer zorluklar arasında yer alıyor. Avrupa Birliği misyon heyeti, ürünlerin geriye doğru izlenmesi konusunda başarılı adımları takdirle karşıladı ve üreticilere gerekli uyarılarda bulundu" dedi.
2024 yılında Denizli’de yaklaşık 150 bin dekar alandan 12-14 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Kekik piyasasında fiyatlar, ürünün kalite ve randımanına göre 40-50 TL/kg arasında değişiyor. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, coğrafi işaret tescil belgeli "Denizli Kekiği" hakkında yetkililerden bilgi aldı. Vali Coşkun, "Aydoğdu Mahallesi'nde devam eden kekik hasadına katılarak çiftçilerimizin emeklerine ortak olmak istedik. Üreticilerimizin alın teriyle ortaya çıkan bu ürünlerin ekonomimize önemli katkıları var. Her bir çiftçimize bereketli ve hayırlı kazançlar diliyorum" dedi.
Kekik, baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörleri başta olmak üzere pek çok kullanım alanına sahip. Dünyada kekik dış ticaret hacmi doğadan toplananlarla birlikte 25 bin ton civarında olup, bunun yüzde 70-75’i Türkiye tarafından karşılanmaktadır. 2023 yılında 16.966 ton kekik ve 68,5 ton kekik yağı ihracatından 55,2 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Denizli, dünya kekik üretimi ve ticaretinde ayrı bir yere sahiptir. İlimizde üretilen kekikler, ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmektedir.
Konuşmaların ardından kekik üreticileri ile birlikte sektörün sorunları ve çözümlerine yönelik istişarelerde bulunuldu.
İlginizi Çekebilir