Türkiye'nin İlk Vermikültür Derneği Kuruldu
HayvancılıkTürkiye'nin İlk Vermikültür Derneği Kuruldu.
Türkiye'de faaliyet gösteren tüm solucan gübresi üreticilerini tek çatı altında toplamak üzere kurulan Vermikültür Derneği,
tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Tanıtım toplantısına Kayseri Vali Yardımcısı Mustafa ARI, Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan KAYACAN, Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme Şüheda HEPŞEN TÜRKAY, Dernek Başkanı Ayşe COŞKUN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü vermikompost proje koordinatörleri ve vermikompost üreticileri katıldı.
Derneğin açılışında konuşma yapan Kayseri Vali Yardımcısı Mustafa ARI; köylerden şehirlere hızlı bir akının olduğunu belirterek, solucan gübresi üretimi gibi milli nitelik taşıyan projelerin bu akınların önüne geçilebileceğini ifade etti. Bilinçsiz kullanım neticesinde topraklarımızın kirlendiğini ve solucan gübresiyle topraklarımızın yeniden canlandırılabileceğine inandığını söyleyen Vali Yardımcısı ARI üreticilerimizin yanında yer aldığını belirtti.
Açılışta konuşma yapan Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Gıda Müdürü Özkan KAYACAN ise; solucan gübresi sektörünün yeni bir sektör olduğunu belirterek şunları söyledi: " Kayseri'de yaklaşık 3 yıldır bu işle uğraşıyoruz. Gerek kurumumuz gerekse üreticilerimiz olarak sizler bu işe başladığımızda 'Solucan gübresinden ne olur ki' şeklinde eleştiriler aldığımız bu sektör bugün dernekleşti. Kurum olarak her daim yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum."
Bu projenin milli bir proje olduğunu ifade eden Kayacan; "Ülkemize kimyevi gübrenin girmesiyle birlikte topraklarımızda müthiş derecede kirlenme meydana geldi. Son 10 yılda bilinçli tarım, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının artmasıyla birlikte gübre kullanımı analizlerle yapılmaya başlandı. Bu sevindirici bir olay."
Kayacan; Organik maddeyi toprakla buluşturacak normal hayvansal gübrenin yanında hayvansal gübreyi solucan gübresiyle birleştirerek Türkiye'de özellikle organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında daha kaliteli gübre üretmeye başladıklarını söyledi. İl Müdürlüğü olarak 3 yıldır bu konu üzerinde çalıştıklarını belirten Kayacan; "40 kadın çiftçimize eğitim verdik, 9 kadın çiftçimizi de Viyana'daki Avrupa'nın en büyük solucan gübresi üreten tesisini gezdirdik. Bu projeye tüm çiftçilerimizle beraber el ele hep birlikte sahip çıkacağız."dedi.
Solucan gübresi konusunda pilot bölge seçilen Kayseri'de kurulan dernek, diğer illerde de şubeleşerek Türkiye'deki tüm solucan gübresi üreticilerini tek çatı altında toplamayı hedefliyor.
Solucan, solucan gübresi ve sektörün koşulları hakkında bilgi verilen toplantıda, özellikle solucan gübresinin faydalarından bahsedilerek dünyada çok yaygın olarak kullanılan solucan gübresinin ülkemizde henüz yeni yeni tanınmaya başlandığı ancak faydalarını gören tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği belirtildi. Ayrıca sektörde henüz standartlaşma sağlanamadığı için suistimallerin olduğu ve tüketicilerin dikkatli davranması gerektiği belirtilerek, derneğin en önemli amaçlarından birisinin standartlaşmayı sağlayarak hem tüketicinin hem de dürüst üreticinin korunmasını sağlamak olduğu ifade edildi.
Vermikültürün ülkemizde bilinirliğini ve yaygınlığını artırarak doğal tarıma destek olmak, sektörde tüm süreçlerde kalite güvencesini sağlamak, üreticilere hak savunuculuğu ve bilgilendirme desteği sağlamak amaçlarını kendisine misyon edinen derneğin uzun vadeli hedefinin ülkemizde vermikültür alanında faaliyet gösteren tüm paydaşları bütüncül bir yaklaşımla birleştiren en etkili sivil platform olmak olduğu ifade edildi.
İlginizi Çekebilir