Türkiye’de yıllık 300 bin ton kırmızı et açığı var!
HayvancılıkYıllık et üretiminin 1 milyon ton olduğu Türkiye’de 1 milyon 300 bin ton ete ihtiyaç olduğu belirtildi.
Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın Türkiye’nin yılda 1 milyon 300 bin ton ete ihtiyacı olduğunu söyledi. Buna karşı yıllık et üretiminin 1 milyon ton olduğunu, dolayısıyla 300 bin ton açık verildiğini kaydetti. Aydın, bu açığın her yıl katlanmaya devam ettiğini de vurguladı.
Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş ile beraberindeki meclis üyeleri, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ile Meclis Başkanı Mehmet Aydın’ı ziyaret etti. Borsalar arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesi ve şehirler arasındaki ticaretin artırılması konusunda görüş ve temennilerin dile getirildiği toplantıda et fiyatları da gündeme geldi. Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, kırmızı ette yaşanan sıkıntı ile ilgili olarak bazı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin yılda 1 milyon 300 bin ton ete ihtiyacı olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:
“Yılda ülke olarak 1 milyon ton et üretiyoruz ancak 300 bin ton açığımız bulunmaktadır. Bu açık her yıl katlanmaya devam ediyor. Bundan 30 sene öncesine göre et tüketim alışkanlığımız oldukça değişti. Koyun eti ağırlıklı beslenirken köfte ve fast food benzeri ürünler tüketen toplum haline dönüştük. Buna karşılık 30 yılda hayvan varlığını tüketime oranla arttıramadık.”
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ise konuşmasında karşılıklı işbirliğinin öneminden bahsetti. Tarım ve hayvancılık sektörünün kendi içerisinde ciddi sıkıntıları olduğunu belirten Matlı, “Konuya borsalar olarak öz eleştiriyle yaklaşmalıyız. Sorunların çözümüne yönelik planlamalar hazırlamalıyız. Tüm ticaret borsaları çözüme yönelik öncelikle kendi içerisinde daha sonra birlikte tartışmalıdır. Bizler birlikte büyük bir aileyiz. Burası sizin de bir eviniz ve her zaman her konuda kapımız sizlere açıktır. Nezaketinizden ötürü hepinize teşekkür ederim” dedi.
Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş ise üyelerinin ağırlıklı olarak çay üreticilerinden oluştuğunu belirterek, cari açığın tarım ile kapatılabileceğini kaydetti. Bunun için tarımsal sanayinin verimli hale getirilmesi gerektiğini aktaran Okumuş, “Biz Karadenizliler Bursa’nın yeşilinden dolayı kendimize çok yakın hissederiz. Şehrimize ve Karadeniz’e katkı sağlamak için çalışıyoruz. Sadece kırmızı et veya sütte değil çay ve fındıkta da sıkıntılar yaşamaktayız. En büyük artımız çay üretiminin tamamına yakını kayıt altında üretilmesidir. Sizleri Rize de ağırlamaktan onur duyarız. Misafirperverliğinizden ötürü hepinize teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir