Türkiye’de yetiştirilen mısırlar GDO içermiyor
TarımAnkara Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Nevzat Artık önderliğinde yapılan araştırma Türkiye’de yetiştirilen mısırların GDO içermediğini, mikotoksin bakımından da güvenli sınırlar içerisinde olduğunu ortaya koydu.
İki sene muhtelif illerde tarlalardan toplanan numuneler ile ürünlerde iyi üretim uygulamalarına yönelim olduğu, aflatoksin seviyesinin gerilediği de belirlendi.
İtibarlı dergilerden Food and Nutrition Sciences’ta yayınlanan araştırmada 2013’te toplanan ve tahlilleri tamamlanan numunelerin yüzde 7’sinde aflatoksin saptandı. 2014’te bu oranın yüzde 1’in altında olduğu görüldü. Nevzat Artık, bu gerilemede iklimin yanında üretici bilincinin ve iyi tarım uygulamalarının payı olduğunu anlattı.
Artık, her iki senede alınan numunelerde GDO izine rastlanmamasını ise biyogüvenlik uygulamalarının etkinliği ile açıkladı. Bu bulgu ile Türkiye’de GDO bitki yetiştirildiği ve gıdalarda kullanıldığı iddialarına da cevap verildi.
Mısırın iki hasat dönemi bulunuyor. Yapılan araştırmada Türkiye’nin en çok mısır üreten 22 ilinde birbirine yakın olmayan tarlalardan her iki hasat döneminde alınan örnekler, laboratuvarda incelendi. Tahlillerde 2013’te 538 tarladan alınan numunelerin 38’inin (yüzde 7,06) limitleri aşan aflatoksin içerdiği belirlendi. Bunların 17’sinin birinci, 21’inin ikinci hasat döneminde toplanan örnekler olduğu belirtildi. Takip eden senede ise limitleri geçen aflatoksin görülen numune sayısı 2 oldu. Bu durum iklim şartlarına ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına bağlandı.
Tüm numunelerde GDO arandı ama bulunamadı. Türkiye’de yürürlükte olan Biyogüvenlik Kanunu GDO ürünlerin üretilmesine ve gıdalarda GDO bileşenlerin kullanılmasına el vermiyor.
Gıda güvenliği uygulamalarına da önem verdiklerine işaret eden Prof. Dr. Nevzat Artık, bu gibi araştırmaların gereken durumlarda önlem alınması için şart olduğunu dile getirdi. Yeni hasat döneminde de numuneler alınarak aynı tahlillerin yapılacağını ifade etti. Food and Nutrition Sciences dergisinde yayınlanan araştırma, derginin internet sayfasından (http://www.scirp.org/journal/fns/) indirilebiliyor.
İlginizi Çekebilir