Türkiye’de Bal Güvenilir ve Profesyonel Ellerde…
Teknoloji10 milyon Euro bütçesi ile arıcılık sektörünün Avrupa Birliği destekli "Arım Balım Peteğim”projesinde Türkiye’nin ilk tam otomatik bal sağım hattı kullanıma başladı.
Apimaye markasıyla dünyanın ilk Termo Kovanlar’ını üreten, Ergo Kovan ile Ahşap Kovan modellerinin yanı sıra yapmış olduğu uluslararası işbirlikleri ile dünyanın önde gelen arıcılık ekipman firmalarının ürünlerini ülkemizde arıcıların hizmetine sunan Yıldırım Plastik, Türkiye’de ve Avrupa'da ilk kez uygulanan IPA destekli "Arım Balım Peteğim" projesinin en önemli makinelerinden birinin teslimatını gerçekleştirdi.
Arıcılık sektörünün rekabet gücünü arttırmak amacıyla AB’ye Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA tarafından desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Arım Balım Peteğim" projesi; Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize illerinde arıcılık ürünleri üzerine faaliyette bulunan işletmeler için ortak üretim, işleme ve analiz merkezi oluşturarak, sektörde yeni istihdam ve kaliteli üretim yapma imkanı sağlamayı hedefliyor.
Proje kapsamında kurulan işleme ve paketleme tesisinin en önemli bölümlerinden birini oluşturan Combi line 52 tam otomatik bal sağım hattı, dünyada alanının en profesyoneli konumundaki İtalyan firma “Lega ” tarafından üretilmiştir.
Firmanın Türkiye distribütörü Apimaye güvencesiyle, sözleşme zamanına uygun olarak 27 Haziran 2017 tarihinde teslimatı yapılan Combi line 52 tam otomatik bal sağım hattı hakkında teknik bilgiler, firma yetkililerinden Bert Vanhattem ve Mirko Moriconi ile Apimaye Dış Ticaret Müdürü Emre Yıldırım tarafından Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak ve teknik destek ekip lideri AB- IPA Proje Koordinatörü Hülya Tetik ile paylaşılmış, deneme amaçlı üretim yapılmıştır.
EL DEĞMEDEN İŞLEME,
SIFIR BAL KAYBI…
Arıcılık sektörünün biçer döveri olarak tanımlanan bu makineden Çin’de bugüne kadar 8 adet satış gerçekleştiren Apimaye, Türkiye’deki ilk satışını, arıcılık sektörünün AB’den finansman desteği alan en büyük proje olan "Arım Balım Peteğim" kapsamında yaptı. Türkiye’de bugüne kadar bulunmayan ve ilk kez bu proje kapsamında kullanılacak olan tam otomatik bal sağım makinesi, sıfır bal kaybı ile çalışıyor ve yüzde 100 el değmeden bal işleyebilme imkanı sağlıyor. Kendi alanında en büyük kapasiteye ve en üst teknolojiye sahip olan makine, günde 3 tonluk tüketime hazır şekilde bal çıkarıyor. Sektörde bu alanda çalışan manuel makineler saatte 4 kişi ile 60 çerçeve işlerken, tam otomatik bal sağım makinesi tek kişi ile 160 çerçeve işliyor.
TESİS EKİM AYINDA AÇILACAK
Proje kapsamında deneme üretimleri başlayan tesis ile sektörün ihtiyaç duyacağı yeni üretim modelleri, analiz metodları, ürün çeşitlendirilmeleri ve verimlilik arttırma konularında çalışmalar yapılacak. Ekim ayında tamamen hizmete girecek olan tesis, arıcılık sektöründe Türkiye ve bölge için önemli bir merkez haline gelecek.
En iyi laboratuvar ortamında yapılan analizlerle tüketiciye sunulacak ürünlerin üzerinde hiçbir şaibe olmayacak. Proje sayesinde sahte ballar rahatlıkla ortaya çıkarılacak ve teşhir edilecek. Merdiven altı imalat ve sahte balla mücadeleyi kolaylaştıracak olan tesiste basılacak olan 'hakiki baldır' diye damgası, Türkiye’de ve dünyada geçerli bir tespit anlamına gelecek.
İlginizi Çekebilir