"Türkiye Verimli Tarım Konusunda Çok Büyük Mesafeler Kaydetti"
Tarım0
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Türkiye verimli tarım konusunda çok büyük mesafeler kaydetti. 13 yıl önce tamamına yakınını ithal ettiğimiz tarım ürünlerinin şu anda tamamına yakınını üretebiliyoruz. Bu çok sevindirici bir durum" dedi.
Bazı programlara katılmak üzere Kayseri'ye gelen Yıldız, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Tarım Fuarı'nı gezdi.
Fuar alanında gazetecilerin sorulanı yanıtlayan Yıldız, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Tarım Fuarı'nın Türkiye'nin en büyük fuarı olduğunu belirterek, yaklaşık 25 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonun tarımda verimliği ve tarım makinelerinin kullanımının yaygınlaştırılmasına etkisi olacağını kaydetti.
Fuarların tarım sektörünün gelişmesine büyük katkılar sağladığını vurgulayan Yıldız, "Türkiye birçok alanda gelişiyor ve büyüyor. Tarım sektörü de büyümeye devam ediyor. Türkiye verimli tarım konusunda çok büyük mesafeler kaydetti. 13 yıl önce tamamına yakınını ithal ettiğimiz tarım ürünlerinin şu anda tamamına yakınını üretebiliyoruz. Bu çok sevindirici bir durum" diye konuştu.
Yağlı bitki üretiminin artırılması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:
"Buğday üretimimiz 21 milyon tonlara çıkarken ben yağlı bitkilerle daha fazla ilgileniyorum. Çünkü enerji sektöründe özellikle biyojet ve biyoyakıt elde edilmesi için bazı bitkilerin yetiştirilmesi gerekiyor. Türkiye de yaklaşık 5,5 milyon hektarlık ekim alanının en az yarım milyon hektarlık kısmında yağlı tohum bitkilerinin yetiştirilme imkanı var. Bunların her birisi Türkiye'deki ihtiyaca, tüketime mani olmaksızın enerji sektörüne aktarılabilecek ve yerli üretimi tahrik edebilecek noktalar."
Tavuk gübresi ile enerji üretimine verilen desteğin sürdürüleceğine de değinen Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynakları arasında su, rüzgar , güneş , jeotermal gibi kaynakların yanında biyokütleye ait her türlü atıklar da var. Şimdi biz doğalgazı çok verimli bir enerji kaynağı olarak ithal ediyoruz. 9 bin 500 - 9 bin 600 kilo kaloriler civarında ama tezek ve tavuk gübresi 11 bin kilo kalorilere kadar çıkıyor. Çok yüksek bir enerji kaynağına sahip. Amasya'da, Bolu'da ve tavukçuluğun çok geliştiği Kayseri gibi yörelerde bir megavatlık, 1,5 megavatlık enerji üretmeyi hedefliyoruz. Bunlarla alakalı her türlü yardıma da devam edeceğiz."
İlginizi Çekebilir