Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Uygun
Tarım2013 yılı itibarıyla dünyada tarım ilacı tüketim miktarı 5 milyon tona, harcanan para ise 45 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'de ise tüketim 38 bin ton, harcanan para ise 600 milyon dolar oldu
Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun, 2013 yılında dünyada tarım ilacı tüketimin 5 milyon ton, Türkiye'de ise 38 bin ton olduğunu belirterek, fazla kullanımın ilacın etki mekanizmasını, zararlının ve hastalığın döneminin iyi bilinmemesinden kaynaklandığını söyledi.
Uygun, Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde düzenlenen "Bilinçli ve çevre dostu tarımsal uygulamaların ülke tarımı ve insan sağlığı açısından önemi" konulu panelde, güvenli tarım ürünlerinin üretiminde biyolojik mücadelenin çok önemli olduğunu anlattı.
Tarımda ana amacın, birim alandan verimli, kaliteli ve sağlıklı ürün almak olduğunun altını çizen Uygun, şöyle devam etti:
"Hastalıklara, zararlılara ve yabancı otlara karşı bilinçli bir mücadele yapmadığınız sürece üründe önemli kayıplar meydana geliyor. Bu kayıpların dünya ortalaması yüzde 23-25 civarında. 2013 yılı itibarıyla dünyada tarım ilacı tüketim miktarı 5 milyon tona, harcanan para ise 45 milyar dolara ulaşırken Türkiye'de ise tüketim 38 bin ton, harcanan para ise 600 milyon dolar oldu. Bu kadar fazla ilaç kullanımı ilacın etki mekanizmasını, zararlının ve hastalığın dönemini iyi bilmemeden kaynaklanıyor. Dünyaya bakıldığında tarımsal ilaç fazla kullanılıyor ancak bizdeki kadar bilinçsiz kullanım yok. Bu demek değildir ki tarım ürünlerinde kimyasal kullanılmasın, kullanılsın ancak kalıntı olacak şekilde dozundan fazla olmasın. Gereğinden fazla ve çok kazanma hırsıyla kullanılan kimyasallar hem insan sağlığına hem de çevreye büyük zarar veriyor."
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş de son yıllarda tarımsal üretimde kimyasal ilaç ve gübrelerin çok fazla kullanılır hale geldiğini ifade etti.
Bu konuda çok dikkatli davranılmasını isteyen Keleş, "Bitkiye dozundan fazla verilen kimyasal belki o an fazla kazanç getirebilir ancak sağlığımıza dolaylı yönden etki eder ki kazandığımızın daha fazlasını tedaviye ödemiş oluruz. Kesinlikle üretimde kontrolsüz kimyasal kullanmayalım. Bizim için olmazsa olmaz olan toprağımızı, denizimizi, suyumuzu ve havamızı kirletmeyelim" dedi.
Panel, diğer konuşmacıların bitki besleme ve güvenli tarım konulu sunumlarıyla sona erdi.
İlginizi Çekebilir