© Tarım Pusulası 2021

Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nden Kurban Bayramı Uyarısı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nden (TVHB) dikkat çekici bir açıklama geldi. TVHB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, bayramın her yönüyle önemli olduğunu ancak halk sağlığı açısından da ciddi riskler barındırdığını belirtti.

“Kurban Bayramı’nda Kesilen Hayvan Sayısı, Yıl Boyunca Kesilen Hayvanların Dörtte Birine Tekabül Ediyor”

Prof. Dr. Murat Arslan, Kurban Bayramı’nın özellikle sıcak havalara denk gelmesinin ilave önlemler almayı gerektirdiğini vurguladı. Arslan, “Bayram süresince hayvan varlığımızın yaklaşık %5'i kesilmekte, bu da ülkemizde bir yıl boyunca kesilen hayvanların dörtte birine denk geliyor. Bu kadar çok hayvanın yer değiştirmesi, barındırılması, hijyenik ortamlarda kesilmesi ve kesim sonrası atıkların usulüne uygun alınması toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor” dedi. Kurbanlık hayvan seçiminde dini ve sağlık açısından dikkat edilmesi gereken hususlara da değindi.

Sağlıklı ve Huzurlu Bir Bayram İçin Kurallar Sıralandı

Küçükbaş hayvanlarda tüberküloz, brusella, şarbon, ekinokok kisti ve tenya gibi birçok bulaşıcı hastalık olduğunu belirten Arslan, “Bu hastalıkların bulaşma riskini en aza indirmek için uyarıların dikkate alınması ve kurumların uyum içinde çalışması büyük önem taşıyor. 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğe uyulması sağlıklı ve huzurlu bir bayram için büyük önem arz ediyor” dedi.

TVHB olarak bayramın toplum sağlığı açısından arzu edilen şekilde geçmesi için uyulması gereken kuralları hatırlatan Prof. Dr. Murat Arslan, şu maddeleri sıraladı:

- **Kurbanlıklar yalnızca resmi olarak belirlenen yerlerden satın alınmalıdır.**

- **Kurbanlık hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği koruyucu aşıları yapılmış ve TÜRKVET kayıt sisteminde kayıtlı olanlardan seçilmelidir.**

- **Kurban satın alırken gerekirse alanda görevli veteriner hekimlerden yardım istenmelidir.**

- **Kesim, belgeli kasaplar tarafından, resmi kurumlarca izin verilen yerlerde ve randevulu sistemle yapılmalıdır.**

- **Kesim öncesi ve sonrası veteriner hekim muayenesi yapılmalı, tüketime uygun olmayan kurbanlık etlere el konulmalıdır.**

- **Kesim sonrası hayvansal atıklar çevreye gelişigüzel atılmamalıdır.**

“Belediyeler Atık Yönetimini Çok Dikkatli Yapmalı”

Arslan, Türkiye’de kesimlerin önemli bir kısmının halen uygun olmayan alanlarda yapıldığını belirterek, “Çevreye atılan kurban atıkları sokak hayvanları tarafından tüketilmekte ve zoonotik hastalıklar açısından büyük tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca çevre kirliliği nedeniyle vektörlerde artışlar olmakta ve bu vektörlerin aracılık ettiği hastalıklarda artış görülmektedir. Belediyelerin atık yönetimini çok dikkatli yapması önemlidir” dedi. Sıcak havaların bulaşıcı hastalık riskini artırdığına da dikkat çekti.

Hayvanlardan İnsanlara Geçen Hastalıklara Karşı Uyarı

Prof. Dr. Arslan, kene gibi vektörlerle bulaşan hastalıklara karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirtti. “Riskli bölgelerden gelen hayvanlar için daha dikkatli bir yaklaşım sergilenmelidir. Zoonotik hastalıklar hala ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle ilgili kurumların ortak hareket etmesi önemlidir” dedi.

“Hayvanlar En Az Acı Çekecek Şekilde Kurban Edilmeli”

Kesim sırasında hayvanların en az acı çekecek şekilde ehil kişilerce kesilmesinin bayramın ruhuna uygun olduğunu ifade eden Arslan, “Çocukların kurban alanlarından uzak tutulması önemlidir. Kurban satış ve kesim alanlarında üreticilerin ve vatandaşların insani ihtiyaçlarının karşılanması için temiz ve yeterli sayıda duş ve tuvalet sağlanmalıdır” dedi.

Son olarak, kurban satış yerlerinde farklı coğrafi bölgelerden hayvanların bir araya geldiğini belirten Arslan, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için satılamayan hayvanların geri dönüşüne izin verilmemesi gerektiğini ve üreticilerin elinde kalan hayvanların Et ve Süt Kurumu tarafından değerinde satın alınması gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER