© Tarım Pusulası 2021

Türk Tarım Sektörü, Küresel Tarım Yatırımlarından Daha Fazla Pay Almaya Hazırlanıyor

Dünya nüfusu artmaya devam ederken, tarım toprakları ve suyumuz giderek azalıyor. Bu durum, pek çok ülkenin başta seracılık ve basınçlı sulama sistemleri olmak üzere tarımsal yatırımlarını arttırmasına neden oldu. Son dönemdeki başarıları ile göğsümüzü kabartan yerli üreticilerimiz, şimdi bu yatırımlardan daha fazla pay alma peşinde. SERKONDER üyesi yerli sera imalat ekipmanı üreticileri Türki cumhuriyetler ve Katar’dan sonra dış pazardaki yeni hedeflerini ABD olarak belirledi. BASUSAD üyesi firmalar ise 45’ten fazla ülkeye basınçlı sulama sistemleri ihraç ediyor.

Küresel rekabetteki gücünü arttırmak isteyen tarım sektörünü, 20 yıldır uluslararası pazarlarla buluşturan Growtech Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde, “Keşfet, Büyüt, Kazan!” yeni mottosu ile kapılarını ziyarete açmaya hazırlanıyor. Growtech’in önemli destekçileri arasında yer alan Sera Konstrüksiyon, Donanımı ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçılar Derneği (SERKONDER) ve Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği (BASUSAD), Growtech Fuarı yaklaşırken sektörü ve küresel düzeyde artan tarımsal yatırımlara yönelik hedeflerini anlattı. 

 SERKONDER Üyesi yerli sera imalat ekipmanları üreticilerinin yeni hedef pazarı: ABD

Ülkemizde tarımsal seracılığın gelişmesi için büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken SERKONDER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kozan, “SERKONDER olarak son 2 yılda üye sayımız 23’ten 59’a yükseldi. Dernek olarak yaptığımız çalışmalar ile yaklaşık 10 yılda iç pazarda sera imalat ekipmanlarında dışa bağımlılığı yüzde 10’a kadar düşürdük ve yerli üretimin iç pazardaki payının yüzde 90’lara çıkmasını sağladık. Dış pazarlarda ise Özbekistan, Türkmenistan gibi Türki cumhuriyetler ile Katar’daki pazar payımızı giderek arttırıyoruz. Şimdiki hedef pazarımızı ABD olarak belirledik. Yerli üreticilerimiz dünya standartlarında üretim yaparak hem yurtiçi ve hem de yurtdışında çok iyi işlere imza atıyorlar. Pandemi ile birlikte sera yatırımlarının hız kazandığını gördük ve ihracata daha da fazla odaklandık. Üyelerimizle, 20 yıldır Antalya’da yapılmakta olan Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’na geniş katılım sağlayacağız. Growtech, uluslararası ziyaretçi ve katılımcı zenginliği ile bize yeni işbirlikleri ve pazar fırsatları sunan bir fuar. 24-27 Kasım tarihleri arasında Anfaş Fuar Merkezi’nde yapılacak fuarda, 20 ülkeden 600’den fazla marka yer alacak. Bölgenin en güçlü tarım sektörü fuarı Growtech’te yapacağımız anlaşmalarla; 2021 yılını ihracat hedeflerimize ulaşarak kapatmayı hedefliyoruz” dedi.

Seracılık sebze ve meyve fabrikası kurmak anlamına geliyor

Uluslararası ve ulusal alanda Türk seracılık markasını oluşturmak ve geliştirmek amacıyla Seracılık Araştırma ve Test Merkezi Projesi SATEM’i başlattıklarını söyleyen Kozan, “SATEM Projesi ile eğitim, sertifikasyon, test merkezi, onay kuruluşu ve AR-GE konusunda önemli başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Ülkemizde seracılığın büyük potansiyeli olmasına rağmen, tarımdaki yeri olması gereken rakamların çok altında kalıyor. 75 bin hektar seramız var, bunun 60 bin hektarı alçak tünel olarak tabir edilen çiftçi seraları. Ülke olarak öncelikli hedefimiz 15 bin hektar olan modern sera varlığımızı arttırmak olmalı. Seracılık sebze ve meyve fabrikası kurmak anlamına geliyor. Toprakta 8-10 kg ürün alınırken, serada verim 50 kg’ye kadar çıkabiliyor. Kontrollü tarım yapabilme gücüne sahip olmak, bugün her zamankinden daha önemli” şeklinde konuştu.

“Vahşi sulama ile her 100 lt suyun 55 litresi boşa harcanıyor.”

Gıda güvenliği için bitkisel üretim, bitkisel üretim için de su “olmazsa olmaz”dır.” diyen BASUSAD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Çakarız, “Şu anda Türkiye’de dünyanın çevresini 2 defa dönecek uzunlukta 78 bin km sulama kanalımız var. Ama bunun sadece yüzde 13’ünde Basınçlı Sulama yapılıyor. Resmi rakamlara göre Türkiye’nin 112 milyar m3 suyu var. Bunun 44 milyar m3’ü tarımda olmak üzere 57 milyar m3’ü kullanılıyor, kalanı ise başta buharlaşma olmak üzere israf ediliyor. Çünkü sulama altyapımızın yüzde 71’nin üzeri açık. Suyumuz buradan buharlaşıyor. Salma sulamanın DSİ verilerine göre sulama randımanı sadece yüzde 45, bir başka deyişle her 100 litre suyun yüzde 55’i boşa harcanıyor. Ağırlıklı olarak Basınçlı Sulama Sistemlerine göre iki kat fazla su tüketen salma sulama (vahşi sulama) yapılıyor. Bunun için bir kural konulmamış. Çiftçi ister salma sulama yapıyor, ister damlama sulama yapıyor ve su saati de yok. Yani istediği kadar kullanabiliyor. İstediği kadar kullanınca da sularımız, gübrelerimiz ziyan oluyor.  Basınçlı Sulama Sistemlerinin önemi devlet tarafından anlaşılmış durumda. Gerek 11.Kalkınma Planı’nda gerekse 3. Tarım Şurası’nda ve son olarak yapılan Su Şurasında Basınçlı Sulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik politikalar belirlendi. Bu çerçevede 2023 yılına kadar 2.000.000 ha yeni tarım alanın Basınçlı Sulama Sistemleri ile sulanması hedefleniyor. Bunlar çok olumlu gelişmeler ve adımlar” dedi. 

“45’ten fazla ülkeye basınçlı sulama sistemleri ihraç ediyoruz.”

BASUSAD üyelerinin sektörün yaklaşık yüzde 80’ini temsil ettiğini ve 45’ten fazla ülkeye ihracat yaptığını dile getiren Çakarız şöyle devam etti:” Dünya genelinde hızla etkisini artıran küresel ısınma ve artan nüfus, tatlı su kaynaklarına olan ihtiyacı daha da arttırıyor. Bitkisel üretimde daha az kaynak harcayarak, daha fazla verim ve dolayısıyla gelir elde edilmesini sağlayan Basınçlı Sulama Sistemleri’mizi uluslararası ve ulusal pazarlara tanıtmak ve ticaretimizi geliştirmek adına üyelerimizle 20 yıldır Antalya’da yapılan Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’na özel bir alanda katılım sağlıyoruz. Growtech, dünyadan ve ülkemizden büyük üreticilerin ve aynı zamanda aile çiftçilerimizin katıldığı, ziyaret ettiği uluslararası nitelikte bir fuar. Üyelerimiz stantlarında modern sulama teknolojilerine ait güncel ürünler ve sistemleri sergileyecekler. Ayrıca Fuar bünyesinde düzenleyeceğimiz seminer etkinliğimizde, küresel ısınma koşullarında sürdürülebilir tarım için basınçlı sulamanın önemi konusunu gündeme taşıyacağız”. 

Growtech’le “Keşfet, Büyüt, Kazan!”

Growtech 20.Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde “Keşfet, Büyüt, Kazan!” yeni mottosu ile düzenleniyor. Fuarda, Sera & Sulama Teknolojileri”, “Tohumculuk”, “Bitki Besleme ve Koruma”, “Tarım Makinaları” ve “Hayvancılık” olmak üzere toplam 5 kategori bulunuyor. Tarım sektörünün yeniden Growtech Uluslarararası Tarım Fuarı’nda buluşmak üzere sabırsızlandığını ifade eden Growtech Fuar Direktörü Engin Er, “Growtech’in 20’nci yılında katılımcı ve ziyaretçilerimizi, dolu dolu bir fuar deneyimi bekliyor. 60 bin m2 fuar alanımızın tamamını kullanıyoruz. 6 salonda 20 ülkeden 600 marka ağırlayacağız. İspanya, Hollanda ve Macaristan ülke bazında milli katılımla özel pavilyonları ile yer alacak. Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği BAİB’in desteği ile Alım Heyeti Programı’na ev sahipliği yapacağız. “dedi.

“Yoğun ve nitelikli ziyaretçi kitlemizi, kontrollü ve sosyal mesafeye uygun şekilde ağırlamaya hazırız.”

 “Şu ana kadar en çok ziyaretçi başvurusu yapan ülkeler arasında Mısır, İran, Irak ve Ürdün başı çekiyor.” diyen Growtech Fuar Direktörü Engin Er, “Growtech’te ziyaretçi olarak omuz omuza yürüdüğümüz kalabalık salonlara alışığız. Yine yoğun ve nitelikli bir ziyaretçi kitlemiz olacak, ancak kontrollü ve sosyal mesafeye uygun şekilde bir deneyim yaşanmasını sağlayacağız. Bunun için gerekli tüm tedbirler alındı. Hem katılımcı hem de ziyaretçilerimize HES kodu sorgusu, ateş kontrolü yapılacak ve maske ile giriş yapmaları sağlanacak. Ülkemizin aldığı tüm önlemler ile birlikte dünyanın en büyük etkinlik organizatörü Informa tarafından geliştirilen ‘Temizlik ve Hijyen’, ‘Fiziksel Mesafe’ ile ‘Tespit ve Koruma’yı kapsayan AllSecure Standartları’na harfiyen uyacağız ve uygulayacağız.” dedi. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER