© Tarım Pusulası 2021

Türk Kahvesi Antalya’da Yetiştirilecek

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü arasında “Kahve Yetiştiriciliği” işbirliği protokolü tarımdan sorumlu Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz’ın katıldığı imza töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ve BATEM Müdürü Abdullah Ünlü arasında imzalandı. Yapılan protokolle ülkemizde Kahve Yetiştiriciliği ile ilgili tarımsal araştırmalar yapılması hedefleniyor.

1 Ekim Dünya Kahve Gününe müteakip imzalanan protokolle ilgili olarak Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen; “Serbest piyasa ekonomisine geçiş ve küreselleşme ile birlikte ülkemizde kahve tüketim alışkanlığında yukarı yönlü büyük ivmeli bir artış yaşanmaktadır. Günümüzde kahve, ticaret hacmi olarak petrolden sonra Dünya’daki ikinci üründür. Ayrıca kahve, sudan sonra en çok tüketilen içecek olmakla birlikte büyük global firmaların son yıllarda kahve sektörüne girerek, bu alanda alternatifler sunması, kahveye olan ilgiyi artırmıştır” dedi.

KİŞİ BAŞINA KAHVE TÜKETİMİ ARTIYOR

Kahveye olan ilginin artması sonucu kişi başına tüketimin arttığını ifade eden İl Müdürü Özen; “Bu durum, Türkiye'de de kişi başı kahve tüketiminin yükselmesine sebep olmuştur. Ülkemizde kahve sunan işletmeler kahve sunumlarını çeşitlendirmiş ve kahve tüketimi özellikle genç yaş grubunda en önemli sosyalleşme içeceklerinden birisine dönüşmüştür. Bu anlamda birçok insan için tiryakilik düzeyinde vazgeçilmez bir içeceğe dönüşen kahveyi hazırlayabilmek için ihtiyaç duyulan kahve çekirdeklerinin tamamı ise ithalat yoluyla karşılanmaktadır. 2000 yılında dünya piyasalarında 1 ton kahve 1.922 dolardan alıcı bulurken, 2018 yılında 3.123 dolara yükselmiştir” dedi.

KAHVE İTHALATINA YÜKSEK DÖVİZLER ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ

Dünyada artan kahve talebine bağlı olarak kahve fiyatlarının da yükselmekte olduğunu belirten İl Müdürü Mustafa ÖZEN; “İlerleyen yıllarda bu ivmenin devam etmesiyle kahve ithalatına daha yüksek rakamlar ödememiz gerekecektir. Bu sebeple yükselen kahve fiyatları her geçen gün kahve yetiştiriciliğini çiftçiler açısından karlı bir alternatife dönüştürmektedir. Tropik bir ürün olan kahve çekirdeğinin ithalatı tropik kuşakta yer alan ülkelerden yapılmaktadır. Son yıllarda dünyanın en önemli uluslararası konu başlığı ise küresel iklim değişiklikleridir. Bu kapsamda artan fosil yakıt tüketiminin yarattığı sera etkisi ağırlıklı olmak üzere dünya giderek ısınmaktadır. 2030 yılında ise daha fazla ısınma beklenmektedir. Dünya genelinde 1,5-2 derece artması beklenen sıcaklıkların ilimizin de içinde bulunduğu Akdeniz kuşağı için 4 derecenin üstünde olması beklenmektedir” dedi.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMSAL ÜRÜN YAPISINI DEĞİŞTİRECEK

Küresel iklim değişiklikleri bölgelerde ürün desenlerinin değişmesine sebep olacağını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Özen; “Yaşanan iklim değişiklikleri ile tropik ürün yetiştiriciliğine Antalya her geçen gün daha uygun hale gelmektedir. Bu protokol ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu kahve çekirdeklerini yetiştirmek amacıyla kurumlarımız arasında işbirliği geliştirip, kahve tarımı ile ilgili araştırma, geliştirme ve adaptasyon, yetiştiricilik altyapısı sağlanacaktır. İşbirliği protokolü kapsamında kurumlarımız arasında etkin ve verimli ilişkiler kurarak Ülkemizin önemli kültürel marka değerlerinden birisi olan Türk Kahvesi başta olmak üzere farklı türlerde tüketilen kahveler için ihtiyaç duyduğumuz kahve çekirdeklerinin tarımsal yetiştiricilik altyapısının araştırılıp geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca yaklaşan küresel iklim değişikliklerinin etkileri sonrasında Akdeniz kuşağında yer alan illerimizin topraklarını değerlendirebilecek alternatif ve karlı bir ürün araştırmak yer almaktadır” dedi.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve BATEM arasında imzalanan Kahve Yetiştiriciliği Protokolü 10 yıl sürecek ve bu süre içerisinde kurumlar arasında işbirliği ile yapılacak çalışmalarla kahve yetiştiriciliği ilgili araştırma geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER