Turizme verilen desteği tarım da istiyor
TarımTurizme verilen desteği tarım da istiyor
ADANA Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası turizm sektörüne sağlanan destek ve kolaylıkların, bir an önce tarım sektörü için de uygulanması çağrısında bulundu.
Narenciye üreticisinin, 24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını ihlal eden Rusya'ya ait savaş uçağının düşürülmesi sonucu başlayan kriz nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten Doğru şu değerlendirmeyi yaptı:
GEÇEN YIL HİSSEDİLMEDİ
"Uçak krizinden sonra en büyük pazarımız olan Rusya, yılbaşından itibaren portakal ve mandalinada alımı durdurdu. Bunun etkisi geçen sene çok fazla hissedilmedi aslında. Alımın durdurulduğu açıklandıktan sonra narenciyede dal fiyatları bir miktar düştü. Dal fiyatlarının düşmesi çiftçiye olumsuz yansıdı ama asıl bu sene sezon başında Rusya kararında değişiklik yapmazsa, narenciye üreticisi çok daha zor durumda kalacak. Kriz aşılmazsa narenciye üreticisini kötü günler bekliyor. Bizler böyle düşünüyoruz ve bunun için de önlem alınmasını istiyoruz."
İHRACATA DESTEK ARTMALI
Uçak krizinden etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörü ile Rusya'da iş yapan işadamlarına haklı olarak bazı kolaylıklar getirildiğini hatırlatan Mutlu Doğru, tarım sektörünün de benzer bir beklentisi olduğunu kaydetti. Bu desteklerden tarım sektörünün de yararlandırılması için hükümete çağrı yapan Doğru, yaşanan durumdan tarım sektöründe en fazla narenciye ve domates üreticilerinin etkilendiğini ifade etti. Doğru "Bu ihracatı bir senede başka ülkeye kaydırmanın imkanı yok. Yeni pazarların aranması uzun vadeli bir iş. Fakat bu sene için yeni pazarlara girilebilmesi açısından ihracatçıya desteğin mutlak suretle artırılması lazım" diye konuştu.
PRİM HER YIL DÜŞÜYOR
Yıllardır 'ihracat desteği' ya da 'ihracat primi' adı altında verilen desteğin ton başına 150 dolardan önce 125 dolara, daha sonra 100 ve 90 dolara, geçen yıl da 50 dolara gerilediğini belirten Doğru, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi bu desteği artırmanın ve bunu nakit olarak vermenin tam zamanı. Aksi takdirde narenciye ihracatı durma noktasına gelecek ve bu istihdamı da kötü etkileyecektir. Çiftçinin gelir kaybına sebep olacaktır. Başta Adana, Hatay, Mersin gibi narenciyenin yoğun olarak üretilip ihraç edildiği bölgelerin ekonomisini kötü etkileyecektir."
İlginizi Çekebilir