© Tarım Pusulası 2021

Tunceli'de TKDK Çalışmalarına Başladı

Tunceli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan KAYA ve Tunceli Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Koordinatörü Metin BEKTAŞ Vali Osman KAYMAK’ı ziyaret ettiler.

Tunceli'de yeni kurulan ve çalışmalarına başlayan Tunceli Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hakkında Vali Osman KAYMAK’a bilgi veren Orhan KAYA ve kurum koordinatörü Metin BEKTAŞ kurum ve kurum çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tunceli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan KAYA yaptığı açıklamada;

“Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 2007 yılında kurulmuş olup, taşra yapılanması İl Koordinatörlüğü şeklindedir. 2009 yılında 20 il koordinatörlüğü, 2012 yılında 22 il koordinatörlüğü olmak üzere 42 il koordinatörlüğü kurularak IPARD programını uygulamaya başlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan Sektörel Anlaşma gereğince;     

Ülkemiz IPARD fonlarını 2020 yılına kadar kullanmaya devam edeceğinden; IPARD-II Programının onaylanmasına ek olarak, 25.02.2015 tarihinde yapılan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Bilgilendirme Toplantısı’nda Sayın Başbakanımız Ahmet DAVUTOĞLU tarafından 23.02.2015 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, fonların etkin ve ülke geneline yaygın olarak kullanılması amacıyla mevcut il teşkilatımıza 39 yeni il teşkilatının eklenmesi kararı alınmıştır. 64.Hükümet Eylem Planında, Kurumumuzun sorumluluğunda olan Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılmasını sağlamaya yönelik program hazırlanacak” eyleminin 21 Mart 2016 tarihine kadar tamamlanması öngörülmektedir. Söz konusu Eylem Planı’nda yer alan kırsal kalkınma desteklerinin IPARD kapsamında olmayan diğer 39 ilimizde de uygulanmasının sağlanmasına yönelik mevzuat ve teknik program çalışmaları tamamlanma aşamasında olup, fiilen görevin yürütülebileceği idari teşkilatlanma yapısına gidilecektir.

Bu kapsamda Tunceli ilimize de TKDK İl Koordinatörlüğü kurulma çalışmaları başlamıştır.

İlimizde faaliyete geçecek olan TKDK İl Koordinatörlüğünün uygulayacağı Kırsal Kalkınma Programında; Tarım sektöründeki yatırımların artması, tarım – sanayi entegrasyonuna ve kırsal alanlardan göçün önlenmesine katkı sağlaması, kırsal alanda yeni iş imkânlarının oluşması, Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısının artması, Türkiye’de üretilen tarımsal ürünlerin AB pazarlarına erişimin kolaylaşması ve tüm bunların tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyinin yükselmesine ve kırsal alanlarda yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Yatırımlarda yapılacak uygun harcama miktarı üzerinden,

 

1-Süt Üreten Tarımsal İşletmelere(b baş-k baş)                           (%65-70 hibe)

2-Et Üreten Tarımsal İşletmelere(b baş-k baş)                             (%65-70 hibe)

3-Süt Ürünlerinin İşlenmesi Pazarlanmasına(b baş-k baş)           (%50 hibe)

4-Et Ürünlerinin İşlenmesi Pazarlanmasına (b baş-k baş)            (%50 hibe)

5-Meyve-Sebze İşleme Pazarlamasına                                          (%50 hibe)

6-Su Ürünleri İşleme Pazarlamana                                                (%50 hibe)

7-Arıcılık                                                                                       (%65 hibe)

8-Yerel Ürünler-El Sanatlarına                                                     (%65 hibe)

9-Kırsal Turizme(k otel, k restoran)                                              (%65 hibe)

10-Kültür Balıkçılığına                                                                 (%65 hibe)

11-Yenilenebilir Enerji                                                                 (%65 hibe)

Oranlarında yatırımlara hibe desteği sağlanacaktır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER