© Tarım Pusulası

Tunceli'de Kanatlı Hayvan Sevkiyatında Usulsüzlük: Bakanlıktan Açıklama

Tunceli'de usulsüz kanatlı hayvan sevkiyatı, 1.000 adet belge eksikliğinden ötürü itlaf edilen tavuklar ve hayvan sahibi hakkında idari para cezası.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Tunceli'de 2000 yerli ırk yumurtlayan tavuğun gereksiz şekilde itlaf edildiği iddialarını yalanladı. Bakanlık, bu iddiaların tamamen dezenformasyon olduğunu belirterek, hayvan hastalıklarının bulaşmasında kontrolsüz kanatlı hayvan hareketlerinin büyük etkisi olduğunu vurguladı.

Açıklamada, 19 Şubat 2025 tarihinde Tunceli'nin Pülümür ilçesinde Jandarma Kontrol Noktası'nda yapılan denetimlerde, H.U. yönetimindeki bir araçta 1.000 adet kanatlı hayvanın tespit edildiği ifade edildi. Pülümür İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelince yapılan incelemelerde, hayvanların Veteriner Sağlık Raporu ve Dezenfeksiyon belgeleri olmadan sevk edildiği ortaya çıktı.

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında, hayvan sahibine 21.006 TL idari para cezası uygulanırken, belgeleri eksik olan hayvanlar uygun koşullarda itlaf edilerek gömüldü.

Bakanlık, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması için kanatlı hayvan sevkiyatlarında sıfır toleransla denetimlerin sürdüğünü ve bu tür usulsüzlüklerin önüne geçmek için çalışmalarına aralıksız devam edeceğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER