Topraksız Tarım Çilek Seralarının Kurulumu Gerçekleştirildi
TeknolojiGiresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP)” kapsamında ‘Topraksız Tarım Çilek Seralarının Kurulumu’ gerçekleştirildi.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP)” kapsamında ‘Topraksız Tarım Çilek Seralarının Kurulumu’ gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Muhammet Angın şu bilgileri verdi:
“Topraksız tarım; içerisinde toprak bulunmayan her türlü yetiştirme ortamında, modern tarım teknikleri kullanılarak bitki yetiştirilmesine verilen addır. Bu yetiştirme tekniğinde bitki yetiştirme ortamı olarak yalnızca besin çözeltileri kullanılabildiği gibi çeşitli organik ve inorganik katı materyallerden de yararlanılmaktadır.
Topraksız tarım çilek üretiminin, topraklı üretime göre birçok avantajları olup, bazılarını şöyle sıralayabiliriz; “Birim alana yaklaşık 3-4 kat daha fazla fide dikilebilir. Böylece birim alandan alınan verim miktarı maksimum seviyelere ulaşır. İşçilik daha kolaydır bu nedenle işçilik maliyeti en aza iner. Su ve gübre sarfiyatında önemli tasarruf sağlar, tarımsal ilaç kullanımı azalır. Bitkiler kontrollü bir şekilde beslenir, çiçeklenme ve diğer gelişim evreleri daha kolay kontrol edilebilir. Erken hasat sayesinde ürünün pazar değeri artar.
Giresun İlimizde modern tarım tekniklerinin kullanımını yaygınlaştırmak, çiftçilerimizi bu yeni tekniklerle buluşturmak, daha bol ve kaliteli ürün üretimini sağlamak amacıyla İl Müdürlüğümüzce proje bazlı çalışmalara hız verilmiştir. Bu amaçla DOKAP finansmanı ile Bulancak ve Tirebolu İlçelerimizde her biri 320 m2 büyüklüğünde olmak üzere 2 adet Topraksız Tarım Çilek Seralarının kurulumu gerçekleştirilmiştir. Bu seralarda yetiştirme ortamı olarak cocopeat (Hindistan cevizi kabuğu) kullanılmış, yetiştiricilik sistemi katlı sistem şeklinde planlanmıştır. Sera içerisinde gübreleme, sulama ve havalandırma otomasyonlarının kurulumları teknik elemanlarımız kontrolünde yapılmıştır. Bu sayede, modern tarım tekniklerinin en iyi şekilde yansıtıldığı Topraksız Tarım Çilek Seralarını çiftçilerimizin kullanımına sunmuş olmaktan memnuniyet duyuyoruz” Dedi.
İlginizi Çekebilir