Toprakla Buluşan Hibe Tohumlar Filizlenmeye Başladı
TarımKayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, "Üreticimizin tarlasında şu anda ürün çıkışı oldukça iyidir. Biz, Bakanlığımızın bu aşamadan sonra çiftçilerimize olan desteğinin artarak devam edeceğini düşünüyoruz."
Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Bakanlığın uyguladığı ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için başlattığı "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı" çerçevesinde Kayseri'de dağıtılan tohumların ekildiği tarlalarda inceleme yaptı.
Program çerçevesinde Kayseri'de % 75'i hibe olarak desteklenen tohumlar, toprakla buluştuktan sonra filizlenmeye başladı. Talas ilçesine bağlı Yamaçlı mahallesinde yazlık buğdayın ekildiği tarlada incelemelerde bulunan Şahin, "İlimiz, Bakanlığımızın yapmış olduğu program çerçevesinde tohum desteği alan 21 il arasında ilk 3'te yer almaktadır. İlimizde 1020 ton buğday tohumluğu, yaklaşık 32 ton kuru fasulye ve 15 ton civarında da mercimek tohumu dağıtımı yapılmıştır. Bulunduğumuz bu mevki Talas ilçesine bağlı 1500 m. rakımlarında olan bir mahalledir. Üreticimiz, tohum gelir gelmez ekilişini başarılı bir şekilde yapmıştır. Bu bölgede boş kalan alanlara ise kısa süre sonra kabak ekilişi yapılacaktır. Üreticimizin tarlasında şu anda ürün çıkışı oldukça iyidir. Biz, Bakanlığımızın bu aşamadan sonra çiftçilerimize olan desteğinin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Üreticilerimiz bu durumdan çok memnun olup, eğer Bakanlığımızın desteği olmasaydı gördüğünüz bu saha boş kalacaktı. Biz Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tüm birimlerdeki arkadaşlarımızla beraber bir karış boş yer bırakmayıncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. İnşallah Covid-19 dan sonraki süreçte de çok daha farklı bir tarım politikasının yürütüleceğini düşünüyorum. Çünkü hiçbir şey artık korona virüsten önceki gibi olmayacak. Tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğu, insanların ekmek için, süt için, et için çok büyük çabalar sarf ettiğini, ülkelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak adına kapılarını ihracata kapattığını görüyoruz. Çok şükür ki ülkemiz dışarıdan gelen ürünlere ihtiyacı olmadan kendi yağında kavrulabilecek bir ülkedir. Bizim sadece burada buğdaydaki en büyük sıkıntımız, ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde olan israf konusudur. Eğer biz ülkemizdeki ekmek israfını önleyebilirsek artan buğdayımızı ihraç edebilecek pozisyona da gelebileceğimize inanıyorum" dedi.
Ekmiş oldukları tohumdan memnun kaldıklarını dile getiren çiftçi, "Ekilebilir arazilerimizi siz yardımcı oldukça biz boş bırakmayacağız. Bütün arazilerimizi ekeceğiz. Memnunuz, çok teşekkür ederiz. Yazlık buğday almıştım. Siz verdikçe biz ekeceğiz ve ülkemize katkı sunmaya çalışacağız" dedi.
İlginizi Çekebilir