“Toprak ve Gübre Yönetiminin İyileştirilmesi” projesinin doğrulama çalıştayı gerçekleştirildi
TarımBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile “Toprak ve Gübre Yönetiminin İyileştirilmesi” teknik iş birliği projesi kapsamında “Toprak Bilgi Sisteminin İyileştirilmesi Ulusal Eylem Planı Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Çalıştay, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’ın açılış konuşması ile başladı. Dünya’da ve Türkiye’de artan nüfus ve gıda talepleri nedeniyle farklı türlerde toprak bozulmaları olduğunun altını çizen Selışık, bu proje ile düzenleyici çerçevenin ve Ulusal Toprak Bilgi Sisteminin iyileştirilmesini ve iyileştirilmiş toprak ve gübre yönetimi uygulamaları için kullanıcılar arasında kapasite oluşturulmasının amaçlandığını belirtti.
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’ın ardından çalıştay Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Bülent Sönmez’in konuşması ile devam etti. Sönmez, “Bu proje Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün gübre takip sistemi de dahil olmak üzere gübre yönetim sistemi için ihtiyaç duyulan altlıkların hazırlanmasında ve aktarılmasında önemli bir fırsattır” dedi.
Çalıştay Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Mehmet Hasdemir’in konuşması ile devam etti. Projenin, 2019 yılında FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan sürdürülebilir toprak yönetimi için ulusal bir eylem planının sonucu olan öncü bir proje olduğunun altını çizen Hasdemir, “İçinde bulunduğumuz dönemde tarımsal üretimin ve aynı zamanda dünyadaki pandemi ve iklim değişikliğinden kaynaklanan gelişmelerin bu çalıştayı daha da anlamlı kıldığını belirtmek istiyorum.” dedi ve ekledi “Tarımsal üretim esnasında kullandığımız girdileri hem toprağı koruma adına hem de üretimdeki kaynak optimizasyonu adına doğru kullanmak durumundayız”.
Çalıştay FAO Doğal Kaynaklar Yöneticisi Evetta Zenina’nın proje tanıtımı sunumu ile devam etti. Gıda Güvenliğinin toprak yönetiminden bağımsız olamayacağının ve gıda güvenliğinin ise çevre güvenliğinden bağımsız olamayacağının altını çizen Zenina, sunumunda projede planlanan aktivitelere ve hedeflere yer verdi.
Çalıştay, FAO Danışmanları Taşkın Öztaş, Emin Bülent Erenoğlu ve Marcos Angelini’nin sunumları ile devam ederek soru cevap ve değerlendirme bölümlerinden sonra sona erdi.
İlginizi Çekebilir