Toprak Analizini Yaptırmayı Unutma!
Tarım%70 Destekli Toprak Analizini Yaptır, Cebini de Toprağını da Koru!
Bitki Besleme, Toprak Verimliliği ve Sürdürülebilir Tarımın temelini oluşturan “Toprak ve Yaprak Analizleri”nin uygun şartlarda ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için; Bolu İlinin ihtiyacı olan “Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuarı” başta Bolu üreticileri olmak üzere, bölge üreticilerinin taleplerini karşılayacak şekilde hizmet vermektedir.
Üreticilerin birçoğu gereğinden fazla kimyevi gübre kullanmakta olup; bilinçsiz gübrelemeden dolayı topraklarımız çoraklaşmakta, sularımız kirlenmekte ve çevre kirliliği olmaktadır. Laboratuarlarımızda yapılan tahliller sonrasında alınacak sonuçlar ile gübre kullanımında tasarruf sağladığı gibi, girdi maliyetleri azalıyor, kimyevi gübrelerden kaynaklanan çevre ve su kirliliği ile ilgili koruma tedbirleri alınıyor ve topraklarımızın çoraklaşması engelleniyor.
Laboratuarın açıldığı 2007 yılından 2012 yılına kadar analizlerin ücretli olması nedeni ile üreticilerimizin analizlere fazla rağbet etmediği tespit edilmiştir. Bolu İli toprakları ve üretici açısından son derece önem verdiğimiz bu hususta hazırlanan “Toprak Analizi Desteklemeleri Ekonomik Paket” projesi ile Bolu Valiliği ve İl Özel İdare kaynakları kullanılarak analiz ücretinin %70 inin desteklenmesi projesi ile 40.000,00 TL. ödenek ayrılmıştır. Bunun neticesinde 1.142 adet üreticinin bu destekten faydalanması planlanmıştır.
2007-2012 döneminde toplam 3019 adet analiz yapılırken, yıllık ortalama 350 adet numune analiz edilmiştir. Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan “Ücretsiz Toprak Analizi” projesinin Valilik ve İl Özel İdare kaynakları kullanılarak uygulamaya konulması sonucunda üreticilerin yoğun talebi ile bu rakam 2013 yılında 750, 2014 yılında 1131, 2015 yılı Eylül ayı başı itibari ile 344 adet numuneye ulaşmıştır. Projenin devamı halinde bu rakam artarak devam edecektir.
Üreticilerin yoğun ilgisi ve talebi doğrultusunda önümüzdeki aylarda gelecek olan numunelerin Bolu arazilerinin tarım deseninin %75 ‘ini teşkil eden hububat tarımına yönelik arazilere ait numuneler olacağı ön görülmekte olup, bu sayının artması beklenmektedir.
İlginizi Çekebilir