© Tarım Pusulası 2021

Toprak Altı Damla Sulamayla Verim de Tasarruf da Artıyor

Türkiye'nin önemli tarım alanlarından Gaziantep'te ekili bölgelerde verim artışı sağlanması, uzun süre kullanım ve su kaybının önüne geçilmesi için damlama sulama sistemleri toprağın en az 60 santimetre altına döşeniyor

Türkiye'nin verimli tarım arazilerine sahip kentlerinden Gaziantep'te hayata geçirilen proje kapsamında, damlama sulama sistemlerinin toprağın altına döşenmesiyle hem tasarruf hem de verim artışı sağlanıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, damlama sulama sisteminin uygulandığı alanlarda verimin ciddi oranda artması dolayısıyla bakanlığın uzun süredir damlama sulama sistemini teşvik ettiğini hatırlattı. 

Son yıllarda sıkça kullanılan sistemin bölgede de çiftçiler tarafından tercih edildiğini ifade eden Karayılan, ancak bölgedeki iklimsel özellikler dolayısıyla damlama sulama sırasında suyun buharlaştığının tespit edildiğini aktardı. Karayılan, "Bu yüzden neler yapabiliriz diye araştırmalara başladık. Bu sırada damlama sulama borularının toprağın altına döşenme fikri gündeme geldi. Çalışmayla ilgili alt yapı çalışmalarını tamamladıktan sonra denemelere başladık." dedi.

Deneme yapılan tarlalardan önemli sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Karayılan, verileri çiftçilerle paylaştıklarını ve artık kentteki damlama sulama sistemlerinin toprağın altına döşenmesi konusunda tavsiyede bulunduklarını söyledi. 

Üreticilerin örnek çalışmadan memnun olduğunu dile getiren Karayılan, "Toprak üzerindeki damlama sulamanın birtakım dezavantajları var. Sıcak nedeniyle damlama sulama sırasında önemli miktarda su buharlaşıyor, borular güneşin etkisiyle zarar görebiliyordu. Yeni sistem sayesinde bunların önüne geçilmiş oldu." diye konuştu.

Yapılan araştırmalar sonucunda, yer altına döşenen damlama sulama sisteminde, yer üstündekine göre yüzde 60'a yakın su tasarrufu sağlandığının tespit edildiğini bildiren Karayılan, şöyle konuştu:

"Biz damlama sulama borularını yerin 60 santimetre kadar altına döşüyoruz. Böylelikle ağaçların kılcal damarlarına ulaşılıyor. Verilen su, ağacın direkt ihtiyaç duyduğu yere gidiyor. Bu kadar derine giderek, sürümler sırasında boruların da zarar görmesini engelliyoruz. Ayrıca yerin altından verdiğimiz damlama sulama sisteminde suyun yanı sıra sıvı gübreleri de veriyoruz çünkü ağacın dibine atılan gübre 2-3 yıl sonra sonuç verirken direkt özüne verilen sıvı gübre, hemen sonuç veriyor."

- Destek sözü

Karayılan, çiftçilerin damlama sulama sistemine ağırlık vermesi çağrısını dile getirerek, Antep fıstığı ve zeytin gibi ağaçların su istemediği yönündeki inançların gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının damlama sulama sistemine geçenlere yüzde 50 destek verdiğini hatırlatan Karayılan, "Üreticilerimiz gelsin uygulama alanlarımızı görsün. Mesela Antep fıstığının meyve vermesi için en azından 10 yıla yakın zaman geçmesi gerekir ama bizim deneme yaptığımız yerlerde 3 yıl sonra 2-3 kilogram bile olsa meyve alabildik. Öte yandan, damlama sulama konusunda ben söz veriyorum, ne kadar isteyen üretici varsa başvursun, damlama sulamayla ilgili tüm projeler onaylanacak." ifadelerini kullandı.

- "Geçen seneden daha çok rekolte"

Antep fıstığı üreticisi Mehmet Uzun ise babadan kalma tarlasında üretim yaptığını söyledi. 

Geçen yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden aldığı hibeyle bahçesinde sulu tarıma geçtiğini ve damlama sulama sistemi kurduğunu anlatan Uzun, "Normalde bu yıl fıstığın yok yılıydı ama geçen seneden daha çok rekolte gerçekleştiriyorum. Geçen sene 900 kilograma yakın hasat yapmıştık. Bu yıl henüz hasat sezonu bitmedi ama bin tonun üzerinde hasat gerçekleştirdik. Bu sistem bizim için iyi oldu." diye konuştu. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER