Tokat'ta Mera ve Yem Bitkileri Çalışmaları Hız Kazanıyor
HayvancılıkTokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında, 2024 yılı çalışmalarına dair kapsamlı bilgiler paylaşıldı. Toplantıda, 4342 Sayılı Mera Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilen tespit, tahdit ve tahsis işlemleri, çayır ve mera ıslah projeleri ile yem bitkileri destekleme faaliyetleri ele alındı.
"Mera Alanlarının Verimli Kullanımı Şart"
Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, hayvancılıkta kaba yem açığının kapatılmasının ve kaliteli yem üretiminin önemine vurgu yaptı. Şahin, sürdürülebilir tarım ve hayvancılığın temelinde, doğal kaynakların ve ekosistemlerin korunmasının yer aldığını belirterek şunları söyledi:
“Mera ve yayla alanları, hayvansal üretimde kaliteli kaba yemin en ucuz ve kolay temin edildiği doğal kaynaklarımızdır. Bu alanların verimli kullanımı, hayvancılıkta girdi maliyetlerini düşürmenin en etkili yöntemlerinden biridir.”
2024 Yılında Gerçekleştirilen Çalışmalar
İl Müdürü Şahin, Mera Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana Tokat genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar 560 yerleşim biriminde toplam 60.872 hektar mera, yaylak ve kışlak alanında tespit ve tahdit işlemlerinin tamamlandığını, 544 köyde ise 52.638 hektarlık alanda tahsis işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Bu çalışmaların %86’sının tamamlandığını söyleyen Şahin, 2025 yılında tahsis işlemlerinin tamamen bitirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Çayır ve Mera Islah Projeleri kapsamında ise 2024 yılında 14 projeyle 14 köyde, toplam 1.820 hektar alanda ıslah çalışmaları yapıldı. Mera alanlarına otlatmayı düzenleyici tesisler (2 gölgelik, 50 sıvat) inşa edilirken, üreticilere yem bitkileri tohumları dağıtıldı. Toplamda 12.200 kg yonca ve silajlık mısır tohumu 350 çiftçiye ulaştırılarak 3.775 dekarlık alanda ekim yapıldı. 2025 yılı için ise iki yeni proje kapsamında 1.106 dekarlık alanda çalışmaların başlatılacağı bildirildi.
Özel Projeler ve Destekler
TAKE Projesi: Sorgum Sudan Otu Melezi üretiminin yaygınlaştırılması hedefiyle, 6.000 kg yem bitkisi tohumu 120 çiftçiye dağıtılarak 1.200 dekarlık alanda ekim yapıldı.
TULIP Projesi: Çekerek ve Bolaman havzalarında rehabilitasyon projeleri kapsamında 13 gölgelik, 108 sıvat, 70 tuzluk, 66 kaşınma kazığı, 2.769 metre çit yapımı ve 105 ton gübre dağıtımı tamamlandı.
Yem bitkileri desteklemeleri çerçevesinde 2024 yılında Tokat genelinde 1.661 çiftçiye, 40.226 dekarlık alanda toplam 10 milyon 37 bin 456 TL’lik destek sağlandı.
"Hayvancılığa Katma Değer Sağlayacağız"
İl Müdürü Şahin, şube personelinin özverili çalışmalarına teşekkür ederek, mera ve yem bitkileri faaliyetlerinin artırılması yönündeki kararlılığını vurguladı. Şahin, “Meralarımızın ve yem bitkileri üretiminin verimliliğini artırmak için ıslah çalışmalarına hız vereceğiz. Böylelikle ilimiz ve ülkemiz hayvancılığına daha fazla katma değer sağlayacağız” dedi.
İlginizi Çekebilir