© Tarım Pusulası 2021

“Tohumun Sanayicileri Destek Bekliyor”

TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, tohumculuk sektörünün artan gelişim hızına katkı sağlanması amacıyla verilen Sertifikalı Tohumluk Kullanım Desteği, Sertifikalı Tohumluk Üretim Desteği ve AR-GE Desteklerinin artarak devam etmesi gerektiğini belirtti.

TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, tohumculuk sektörünün artan gelişim hızına katkı sağlanması amacıyla verilen Sertifikalı Tohumluk Kullanım Desteği, Sertifikalı Tohumluk Üretim Desteği ve AR-GE Desteklerinin artarak devam etmesi gerektiğini belirtti.

 “SANAYİ İŞİ YAPIYOR AMA DESTEKLENMİYORUZ”

Başkan Yılmaz, tohumculuk işletmelerinin sanayi işletmesi sayılmaması sorununa değinerek şunları kaydetti:

“TSÜAB üyesi şirketlerimiz 6948 sayılı Kanun kapsamında Sanayi İşletmesi olarak değerlendirilmemekte ve başvurmaları halinde kendilerine Sanayi Sicil Belgesi verilmemektedir.

Ancak, tohumluk üretimi çok sayıda ardışık faaliyetten oluşan aşamalı bir süreçtir. Bu sürecin ana hatları; yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesi (ıslah), ham (işlenmemiş) tohumlukların sözleşmeli çiftçi tarlalarında yetiştirilmesi, ham tohumlukların tohumluk işleme hattı boyunca, fabrika ortamında ve sanayi yöntemleri kullanılarak temizlenmesi, boylandırılması, ilaçlanması ve/veya kaplanması, ambalajlanması, depolanması ile dağıtım ve pazarlama aşamalarından oluşur.

Tarladan hasat edilen ve günlük dilde tohum, ürün ya da mahsul olarak da adlandırılan dane, çiğit, çekirdek, baş ve yumru gibi materyaller henüz “tohumluk” değildir. Bu materyal tohumculuk şirketleri bünyesinde kurulmuş olan bir fabrika ya da işletme tesisi bünyesinde, işleme hattı boyunca sıralı muamelelere tabi tutulmak suretiyle teknik, yasal ve ticari anlamda “tohumluk” niteliğine kavuşturulur.

Bu sebeple, belirli yöntem ve prosedürleri gerçekleştirmek suretiyle, fabrika ve tesislerde ham tohumluğa uygulanan işlemlerin (Sanayi İşleri), bu iş ve işlemleri yerine getirmek suretiyle modern anlamda tohumluk üretimi yapan tohumculuk işletmelerinin Sanayi İşletmesi sayılması gerekmektedir.

Tohumculuk şirketlerinin –bilhassa küçük ölçekli şirketlerde- en önemli engellerinden birisi sermeye yetersizliğidir. Bu şirketlerin “Sanayi İşletmesi” olarak kabul edilmesi ile hâlihazırda uygulanmakta olan desteklerle birlikte “Sanayi” kavramı kapsamındaki desteklerden de yaralanacak ve üretim kapasiteleri artacaktır. Böylece; doğrudan sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanmasında, dolaylı olarak da kaliteli üretim ve pazar imkânları ile Ülke ekonomisine fayda sağlanmış olacaktır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER