© Tarım Pusulası 2021

Tohumculuk Sektörü Dışa Bağımlılıktan Kurtulacak

Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Zir. Yük. Mühendisi Tahir Atar, “Ülkemizde 2002 yılında 145 bin ton olan tohumluk üretimimiz, 2014 yılında 775 bin tona ulaşmıştır.

 

Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Zir. Yük. Mühendisi Tahir Atar, "Ülkemizde 2002 yılında 145 bin ton olan tohumluk üretimimiz, 2014 yılında 775 bin tona ulaşmıştır. Ülkemiz ithalatçı ülke konumundan, ihracatçı ülke konumuna gelmiştir" dedi.

Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürü'nün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olarak, Kasım 2012 tarihinden itibaren tohum sertifikasyon verme faaliyetlerine başladığını söyleyen Atar, "Sertifikasyon kuruluşlarının amacı; tohumlukların devletin kontrolünde üreticinin kaliteli ve yüksek verimli tohum kullanmasını sağlamak böylece verimi arttırmaktır. Ayrıca bitki çeşitlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, tohumluklarının üretim 'milli tohumculuk' sektörünün gelişimine katkıda bulunmaktadır. Yurt içi sertifikalı tohum kullanımı desteklemesi amaçlanmaktadır. Bakanlığımızı temsilen, bölgemiz dahilinde üretilen tohumlukları test yaparak tohumluk sertifikası vermek, çiftçimize sertifikalı tohumluk kullandırmak başlıca amacımızdır. Bu çerçevede kamu ve özel sektör tarımsal araştırma enstitüleri ve üniversitelerimiz tarafından uzun zaman ve emek harcayarak geliştirilen üstün verimli ve kaliteli çeşitlerin sertifikalandırılarak çiftçilerimizin, sanayicimizin hizmetine sunulması tarımsal üretimi ve kalkınmayı sağlayacaktır. Kuruluşumuzun sorumlu olduğu iler; Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 24 il (Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Amasya, Tokat, Bayburt, Gümüşhane, Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır, Bingöl, Sivas, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Muş, Tunceli). Ayrıca, Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü'ne bağlı Güneydoğu Anadolu'da yer alan 9 il'e (Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Siirt, Şırnak ve Van) olmak üzere toplam 33 ile hizmet vermekteyiz" şeklinde konuştu

"TÜRKİYE'DE 2023'TE 1 MİLYON TON SERTİFİKALI TOHUM ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Atar, "Laboratuarımıza gelen tohumluk numuneleri üzerinde fiziksel, biyolojik ve diğer laboratuar analizlerini yaparak gerekli belgelendirmeler düzenlenerek sonuçlarımızı tohumluk veri sistemine girmeyi ve tohumluk doğrudan gelir desteği ödemelerinde kullanılacak bilgileri veri sistemine girişlerini yaparak işleyişi sağlıklı bir şekilde sürdürmektedir. Tohumluk üreten, dağıtan, satan kuruluşların denetimleri kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri teknik elemanları tarafından gönderilen numunelerin analizleri yapılarak denetim raporları verilmektedir. Bakanlığımızdan yetki alan kuruluşların, büro, laboratuvar ve şahit numunelerinin denetimini yapmaktır. İhracat amaçlı. OECD tohumluk üretimlerinin tarla kontrolü ve numune alma işlemleri de teknik elemanlarımla yapılmaktır. Periyodik olarak uygulanan hakem testlerini yapmaktadır. Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü hem ülkemiz hem de bölgemizdeki tohumculuğun gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarla büyük aşama kaydeden ve tohumculuk sektörünü tamamen dışa bağımlı olmaktan kurtaracak bu tür kurumlarla ülkemiz daha büyük bir güç kazanacaktır. Ülkemizde 2002 Yılında 145 bin ton tohumluk üretimimiz, 2013 yılında 743 bin ton, 2014 yılında 775 bin tona ulaşmıştır. Son 14 yılda tohumluk üretimimiz 5,4 kat artmıştır. Tohumluk ihracatımız ise 17 milyon dolardan 150 milyon dolara çıkarak ihracat 8 katın üzerine çıkmıştır. Ülkemiz ithalatçı ülke konumundan, ihracatçı ülke konumuna gelmiştir. Bakanlığımızın hedefi olarak; Türkiye'de 2023'te 1 milyon ton sertifikalı tohum üretmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER