© Tarım Pusulası 2021

TKDK'ya Proje Onay Yetkisi

TKDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının oluru ile Elektrik Tesislerinin Proje Onay, Kabul ve Tutanak Onay yetkilendirilmesi hakkını kazanmıştır. Bu yetki ile projelerin bekleme süresi en aza indirilmiş olup, yatırımlar daha hızlı faaliyete geçmiş olacak.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD II Programı kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemeye devam edecek. Tarımsal işletmelerin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak için yapacakları projelere, projeye esas destek hibe oranınca; belirli kamu tüzel kişiliklerine ise (Belediyeler, Köy İdareleri, İl Özel İdareleri, Organize Tarım Bölge Yönetimi, 5355 No’lu yasaya göre kurulan Birlikler) yüzde 100 oranında yenilenebilir enerji hibe desteği verilerek sektörde var olan önemli bir açık kapatılmış olacak.

Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı şunları söyledi: “Yenilenebilir enerjiye pek çok farklı alanda destek verecek olan Kurumumuz, toplamda 300 milyon Avro’nun üzerinde hibe vermeyi planlamakta. Oluşturacağı katma değer ve yatırımcı katkısıyla birlikte bu miktarın 500 Milyon Avro’nun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Böylece yenilenebilir enerji sektöründe ülkemizdeki en kapsamlı hibe programını uygulamış olacağız.” dedi.

Bu kapsamda önemli bir bilgiyi de paylaşan Nazlı, “Kurumumuz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 26.08.2015 tarih ve 210 sayılı makam oluru ile Elektrik Tesislerinin Proje Onay, Kabul ve Tutanak Onay yetkilendirilmesi hakkını kazanmıştır. Bu yetki ile tarımsal işletmelerin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak için yapacakları projeler ile belirli kamu tüzel kişiliklerine verilecek desteklerde proje onay bekleme süresi minimum süreye inecek olup, yatırımlar bir an önce hayat bulacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bu yetkinin ne kadar önemli olduğuna değinen Nazlı, “Hâlihazırda TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ gibi sektörün önemli kurumlarının sahip olduğu Proje Onay, Kabul ve Tutanak Onay yetkisi, IPARD II Programı sürecinde Kurumumuz tarafından da kullanılacaktır. Böylece yatırımcılarımızın taleplerine daha hızlı ve etkin bir şekilde cevap vermiş olacağız.” dedi.

IPARD I Programı kapsamında güneş enerji sistemlerinin desteklendiğini belirten Nazlı, “IPARD-II Programında ise güneş enerji sistemleriyle birlikte rüzgâr, biyogaz ve jeotermal enerji sistemlerine de destek verilecektir. Kurumumuzun bu alanda sağlayacağı destekler ile ülkemiz yerli yenilenebilir enerji kaynaklarına kavuşmuş olacaktır. İşte tam bu noktada proje hizmetlerinin hızlı bir şekilde değerlendirilip desteklerin zamanında ve etkin bir şekilde kullandırılabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Kurumumuza verilen proje onay yetkisi önem arz etmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER