© Tarım Pusulası 2021

TKDK’dan Kütahya'da toplu açılış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Kütahya Belediyesi Fuar Alanı'nda düzenlenen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) Yatırımları toplu açılış töreni'nde yaptığı konuşmada,...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Kütahya Belediyesi Fuar Alanı'nda düzenlenen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) Yatırımları toplu açılış töreni'nde yaptığı konuşmada, Kütahya'daki 25 bin kayıtlı çiftçinin daha verimli üretim yapması, refah düzeyi ve gelirinin artması için önemli destekler sağladıklarını anlattı.

Hükümet olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, Türkiye tarımını yeni bir stratejik bakış açısıyla ele aldıklarını belirten Bakan Eker, tarımsal destekleme sistemini Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer küresel finans kuruluşlarının söylediği şekilde değil, Türk çiftçisinin beklediği yönde daha verimli bir üretim gerçekleştirmesi için sistemi bütünüyle değiştirdiklerini kaydetti. İktidara geldiklerinde çiftçilerinin devletten aldığı desteğin 1 milyon 800 bin lira olduğunu hatırlatan Bakan  Eker, şöyle devam etti: "2010 yılında bu rakam 10 milyar liraya çıktı. Sadece 2015 yılı içinde yani bu yılın ilk 3 ayında 10 milyarın 660 milyon lirasını ödedik. Toplamda mayıs başına kadar ödeyeceğimiz para ise 5 milyar lira. Yılın ilk 4 ayında 5 milyar lira, Türk çiftçisinin cebine karşılıksız hibe olarak girmiş olacak. Mayıs ayı sonuna kadar da yine 1 milyar 400 milyon lira ödeme yapıyoruz, toplamda 6 milyar 400 milyon lira yılın ilk 5 ayında Türk çiftçisinin cebine girecek."

Bakanlığının Kütahya'daki yatırımlarına da değinen Bakan Eker, daha önce 25 bin çiftçiye yılda 19 milyon lira destek verilirken, bunun geçen sene itibarıyla 82 milyon liraya çıktığını bildirdi. Bakan Eker, Kütahya'da 425 tesisin tamamlandığı bilgisini vererek, "Kütahya'da 84 milyonluk yatırım yapılmasını sağladık, bunun 46 milyon lirasını hibe verdik. Yüzde 50'den fazla hibe var. Kütahya'da tarımsal üretim değeri 4 kat arttı. İmkanlar ölçüsünde destek sağladık, sağlamaya da devam edeceğiz. Yüzde 65 oranında hibe sizi bekliyor. Getirin projeyi, yüzde 65'e kadar sizi destekleyelim" ifadesini kullandı.

Bakan  Eker, arazi toplulaştırmasında 4,5 milyon hektarı 10 yılda tamamladıklarını aktardı. Toplulaştırma çalışması 1961 yılında başlamış. 2002 yılına kadar bütün Türkiye'de yapılan 41 yılda 450 bin hektar. 2003'ten 2014'e kadar 41 yılda yapılanın 10 katından fazlasını yaptık. 4,5 milyon hektar bitti, bu yıl sonuna kadar 1,5 milyon hektar da teslim edilecek. 6 milyon hektar, 12 yıllık dönemde gerçekleşti."

Bakan  Eker, arazi toplulaştırmasının hükümet programında da yer aldığını anımsattı. Medeni Kanunun 1926'da çıkarıldığını dile getiren Bakan Eker, buna göre Türkiye'nin tarım arazilerinin babadan oğula geçerken bölüne bölüne halı büyüklüğüne kadar düştüğünü vurguladı. Geçen yıl çıkardıkları kanunla buna son verdiklerini ifade eden Bakan Eker, "Bundan sonra bölünme olmayacak. Mevcut bölünmüş yapıyı da toplulaştırıyoruz. Bu, Türk tarımında yaptığımız 100 yıllık reformdur. Bütün gücümüzle arazi toplulaştırmasını tamamlayacağız" diye konuştu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun Avrupa Birliği katılım Öncesi Yardım Aracı yatırımları toplu açılışından sonra Bakan Eker, Kütahya 7'nci Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'nın (KÜTAF'15) açılışını yaptı. Stantların gezilmesiyle sona eren törene, Vali Şerif Yılmaz, Milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve Vural Kavuncu, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bazı köy ve mahallelerin muhtarları katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER