© Tarım Pusulası 2021

TKDK, 81 İl’de Ulusal Kırsal Kalkınma Programı Uygulayacak

“Malatya İli IPARD-I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD-II Lansman Töreni”, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımı ile 27 Mart Pazar günü saat 14.00’te Malatya Ramada Plaza’da düzenlendi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen törene Bakan Tüfenkci’nin yanı sıra Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye başkanı Ahmet Çakır, il milletvekili Mustafa Şahin ile çok sayıda bürokrat ve davetli katıldı.

IPARD-II Lansman Töreninin Türkiye ve Malatya’ya hayırlı olması temennisi ile sözlerine başlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Türkiye, kırsaldan kalkınarak gelişecek ve değişecek. Tarımsal kalkınmayı sağlayan, tarımda ileri düzeye ulaşmış bütün ülkeler aynı zamanda sanayide de en önde olan ülkelerdir. Dolayısıyla tarımsal kalkınma düzeyimiz, aynı zamanda sanayi alanında kalkınma düzeyimizi de etkilemektedir.” dedi.

Kırsal nüfusun kırsalda tutunmasının öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Tüfenkci, “Türkiye'nin topraklarını daha verimli kullanmak adına hem ileri teknolojiyi uygulaması hem toprak bütünlüğü sağlaması hem de katma değeri yüksek ürünleri piyasaya sürmesi bir ihtiyaçtır. İşte tam da bu noktada TKDK tarafından sağlanan IPARD destekleri üreticiler ve sanayiciler için oldukça önem taşımaktadır. IPARD Programını önemsiyorum ve Malatyalı hemşerilerimin bu imkânı mümkün olduğu kadar üst seviyede kullanmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca Kurum uzmanlarımızın yatırımcılarımıza yol göstermesi, onlara rehberlik yapmalarını kendilerinden talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.

3,5 Milyarı hibe 7 Milyar Liralık Yatırım

TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ise “2011 yılından itibaren IPARD-I Programı kapsamında 15 çağrı ilanına çıkan Kurumumuz, bu çağrılar sonucunda yaklaşık 11 bin proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu projelerin yatırım tutarı yaklaşık 7 Milyar TL’dir. Bu 7 milyarın 3,5 Milyar lirası hibe olarak verilecektir. Bugün itibariyle bu miktarın 2,1 Milyar lirası yatırımcılarımıza ödenmiştir. Desteklenen işletmelerde 50 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanmıştır. Ayrıca Kurumumuzdan aldığı hibe ile faaliyete geçen 12 firma, 20 farklı ülkeye yaklaşık 78 Milyon liralık ihracat gerçekleştirmiştir.” dedi.

2020 yılına kadar uygulanacak olan IPARD-II Programı hakkında da bilgi veren Antalyalı, konuşmasına şöyle devam etti: “2015 yılsonu itibariyle IPARD-I Programı kapsamında proje alımını tamamlayan Kurumumuz, Ocak 2016’dan itibaren IPARD-II Programını uygulamaya başlamıştır. 2020 yılına kadar sürecek bu yeni dönem ile daha kaliteli, daha modern ve kalıcı işletmeler kurmayı hedefliyoruz. Kırsal alanlarda AB standartlarında sürdürülebilir yatırımları hayata geçirerek buralardaki yaşam kalitesini ve istihdam olanaklarını artırmak da öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. 1 Milyar Avro’nun üzerinde bir kaynağı girişimcilerimizin hizmetine sunarak ülke ekonomisine kazandırmayı amaçladığımız IPARD-II Programında, IPARD-I’de olan tüm sektörleri desteklemekle birlikte başta yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere, makine parkları, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği, manda eti, manda sütü ve mantar üretimi de destek kapsamına alındı. IPARD-II’de hibe oranı üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkartıldı.”

TKDK, 81 İl’de

TKDK’nın kurulduğundan itibaren 42 ilde faaliyet gösterdiğini ancak kalan 39 ilin talepleri doğrultusunda bir çalışma gerçekleştirerek Türkiye’nin tamamında IPARD ve benzeri bir programı uygulamaya koyacaklarını ifade eden Antalyalı, “Kurumumuz, 64. Hükümet Eylem Planında da açıklandığı üzere kırsal kalkınma desteklerinin 81 İle yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda IPARD Programı dışında kalan 39 ilimiz için tamamen ulusal kaynaklar kullanılarak IPARD benzeri “Ulusal Kırsal Kalkınma Programı” uygulanacaktır. Bu amaçla ilgili illerimizde Koordinatörlüklerimizin kurulmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.” diyerek sözlerini tamamladı.

TKDK’nın Malatya’ya kazandırdıkları

TKDK, Malatya’da toplam yatırım tutarı 199 milyon lira olan 274 proje ile sözleşme imzaladı. Bu 274 projeden 247’si tamamlanarak faaliyete geçti ve bu işletmelere 70 milyon lira hibe ödemesi yapıldı. Bu işletmelerde 958 kişiye istihdam sağlandı.

274 proje içerisinde süt hayvancılığından, kırsal turizme kadar birçok farklı sektörden projeler hayata geçirildi. Özellikle kanatlı eti sektörüne yönelik 84 projeye sağlanan 55,5 Milyon Lira destek ile il ekonomisine önemli katkı sağlanmıştır.

IPARD-II 1. Başvuru İlanı sonucunda hayvancılık alanında Malatya’dan 127 proje alınmıştır. Bunların 9’u süt, 60’ı kırmızı et ve 58’i kanatlı eti üretimine yönelik projelerdir. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 216 Milyon Lira olup, talep edilen hibe miktarı ise 141 Milyon Liradır.

Konuşmaların ardından Akçadağ ve Yeşilyurt ilçelerinde faaliyete geçen iki işletme ile canlı bağlantıya geçilerek İlçe kaymakamları ve yatırımcılarımızdan işletmeleri hakkında bilgi alındı. Ardından bazı yatırımcılara temsili çekleri verildi.

Tören, tamamlanan 247 işletmenin toplu açılışının yapılmasının ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER