© Tarım Pusulası 2021

Tire Organik İncirini Tünelde Kurutuyor, Kalitesini Arttırıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından koordine edilen ve desteklenen "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında İzmir ili Tire ilçesinde bulunan 4 mahallede yeni bir proje başlatıldı. "Tire Organik İncirini Tünelde Kurutuyoruz, Kalitesini Koruyoruz" adı verilen ve 2017-2018 yıllarında yürütülecek olan projede, ülkemiz açısından önemli ekonomik değere sahip olan Tire organik incirinin kalitesini korumak ve daha modern tarım tekniklerini yaygınlaştırmak amaçlanmaktadır.

Proje ile Tire ilçesi Başköy, Akmescit, Musalar ve Somak mahallerinden, organik incir yetiştiriciliği yapan 8 üretici, kurulan incir kurutma tünellerinde artık daha sağlıklı ve hijyenik şartlarda kurutma yapabilecekler.

Projenin uygulama alanlarından olan Başköy mahallesinde, yöredeki üreticilerin bu tür modern teknolojilere ilgilerini arttırmak, pazar kalitesini vurgulamak ayrıca üreticilerde farkındalık yaratmak amacıyla projenin tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven,  Tire olarak bu projeye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek "incir sadece Tire'nin değil aynı zamanda İzmir'in de çok önemli tarımsal ve ekonomik bir değeridir.  Daha iyi şartlarda nasıl işlenir, nasıl daha kaliteli olur noktasında İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz çalışmalar yapıyorlar. Bu proje de, bu çalışmaların bir ürünü. Tire incirinin hak ettiği değere kavuşması için çalışmalarımız devam etmeli. Biz kaymakamlık olarak gereken tüm desteği vereceğiz" dedi.

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak; "İzmir'de 16 organik tarım projesi yürüttük. Bu proje ise Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kaynağı ile yürütülen 8. projedir.  Organik tarım doğayı, insanı, doğal kaynakları korumak isteyen insanların çabalarıyla yaygınlaşmaktadır. Üreticilerin çabalarıyla üretilen bu ürünlerin daha sağlıklı ve kaliteli olarak tüketiciye ulaşması için her türlü denetim yapılmakta ve gerekli önlemler alınmaktadır" dedi. 

Tire İlçe Müdürü Mutlu Tıraş ise; Tire'nin organik tarım potansiyeline vurgu yaptığı konuşmasında "2016 yılı itibarıyla ilçemizde tarım bilgi sistemine kayıtlı 720 organik üretici bulunmakta ve bu üreticiler 97 bin 700 dekar alanda organik tarım yapmaktadır. Bu noktada Tire, İzmir'in en fazla organik üreticisi olan ilçesi konumundadır" dedi.  Tire'de incir üretiminin yoğun olarak yapılması ve ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olması nedeni ile Tire İlçe Müdürlüğü, İzmir İl Müdürlüğü ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile birlikte ürün kalitesinin arttırılması, verim düşüşünün önlenerek ürün miktarının arttırılması için çalışmalar yapıldığını söyleyen Tıraş, "bu proje ile incirin toprakla temasının önlenerek daha hijyenik koşullarda kurutulması, aflatoksin riskinin azaltılması, küçük aile işletmelerine fayda sağlanması hedeflenmektedir.  Ürün kurutma sırasında örtü altında bulunacağından yağmur ve çiğ gibi iklim olaylarından etkilenmesi önlenecek, böylece kurutma süresinin de azalması sağlanacaktır" dedi. Tıraş, bugün 8 üretici ile başlayan projedeki tünellerin sayısının ilerleyen zamanda arttırılacağını ve Tire'nin incirlerinin hak ettiği yere geleceğini söyledi.

Konuşmaların ardından "Tire Organik İncirini Tünelde Kurutuyoruz, Kalitesini Koruyoruz"  projesinde yer alan Tireli 8 üreticiye, kurutmada hijyen sağlamak amaçlı ellişer adet kurutma kasası (kerevet) hediye edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER