© Tarım Pusulası 2021

TİKA’dan Cibuti’ye Tarım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Cibuti Milli ve Mesleki Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Dikhil şehrinde bulunan Dikhil Teknik Lisesi’ne Seracılık Eğitimi Bölümü kuruldu.

Toprak yapısı nedeniyle tarım yapılabilir arazileri ülke yüzölçümünün %1‘ine denk geldiği Cibuti’de, tarımsal faaliyetlerin gerçekleştiği toplam alan, ortalama 600 hektar üzerine yayılıyor. Kısıtlı alanda yapılan üretimler ise ülke ihtiyacının sadece yüzde 10’unu karşılayabiliyor.

Ülkenin tarımsal kalkınmasına altyapı oluşturulması ve gençlerin tarımsal faaliyetlere yönelik teşvik edilmesi ile üretim, istihdam ve gıda ihtiyacının karşılanması için TİKA tarafından Cibuti’nin tarıma elverişli bölgelerinden birinde yer alan Dikhil Teknik Lisesi’ne 2000m²’lik bir alan üzerinde toplam 500 m²’lik uygulamalı sera bahçeleri kuruldu. Filizlenme-fidanlık atölyesi, gübreleme atölyesi, su deposu ve güneş enerjili su pompa sistemi kurularak öğrencilere seracılık alanında eğitim programı düzenlendi.

Cibuti Cumhuriyeti’nde bir meslek lisesinde TİKA sayesinde ilk defa kurulan Seracılık Bölümü, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi, istihdam ve üretim kapasitesinin geliştirilmesini hedefliyor.  Ayrıca Seracılık Eğitim Merkezi’nde oluşturulan satış noktası ile sürdürülebilir ve gelir getirici faaliyetlerin artırılmasına da destek sağlıyor.

Seracılık Bölümü ve Eğitim Merkezi’nin açılış törenine Cibuti Milli ve Mesleki Eğitim Bakanı Moustapha Mohamed Mahmoud, T.C. Cibuti Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya, Dikhil Valisi Mohamed Cheiko Hassan, Dikhil Vilayeti Tarım Müdürü Abdourahman Omar Banjir ve bölgede bulunan STK temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Cibuti Milli Eğitim Bakanı Moustapha Mohamed Mahmoud; “TİKA’nın kurduğu Seracılık Eğitim Merkezi bölgede tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi ve genç nesillerin ziraat mesleğine yönelik en iyi koşullarda eğitilmesine imkân sağayacak” dedi. Projenin önemine dikkat çeken Bakan Mahmoud, Cibuti Hükümetinin hedefleri doğrultusunda mesleki eğitim ve üretimin bir arada gerçekleştirilmesine imkân sağlayan bu proje için “Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.  

Büyükelçi Şahinkaya da Türkiye'nin, Cibuti nezdindeki kurumları aracılığıyla, iki ülke arasındaki iş birliğine olumlu ölçüde katkı sağladığını söyledi. Seracılık bölümünün ziraat mesleğinin genç nesillere aktarılması, üretimin desteklenmesi ve istihdam oluşturulması bakımından önem arz ettiğini ifade eden Şahinkaya, Türkiye’nin Cibuti ile kalkınma temelli iş birliğine önem verdiğinin altını çizdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER