© Tarım Pusulası 2021

TİKA'dan Bosna Hersekli kadınlara tarım desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA), Bosna Hersek'teki kadın çiftçilere yaban mersini yetiştiriciliğini öğretilerek fidan desteği sağlandı.

TİKA'nın Bosna Hersek'te 2017 yılında hayata geçirdiği 'Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı' hali hazırda devam etmekle birlikte 2019 yılında yeni eklenen projelerle birlikte programın kapsamı genişletiliyor.

Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde, 2017 yılında başlatılan  'Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı' ile bugüne kadar Bosna Hersek'te 550 den fazla aileye ulaşıldı.

Ekonomik kalkınmaya katkı sağlanacak

Bosna Savaşı döneminde yerlerinden edilen ve savaşın bitiminde  yerlerine geri dönen halkın desteklenmesi başta olmak üzere  ülke genelinde gelir getirici faaliyetlerin teşviki amacıyla hayata geçirilen programın, 2019 yılında başlayan yeni alt bileşenlerinden birisi olan ''Yaban Mersini Bahçeciliği ile Kırsal Kalkınma ve Kadınların İstihdam Edilmesi Projesi'' Altın Zambak Derneği ile işbirliği halinde yürütülüyor.

TİKA tarafından desteklenen Proje ile tarımsal üretim tekniklerinin ve becerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunarak, bölgedeki insan kaynağının eğitilmesi ve bu yolla gelir getirici faaliyetlerin artırılması sonucunda bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunması hedefleniyor.

Alternatif gelir kaynağı

Ekonomik değeri oldukça yüksek olan yaban mersini (likapa, maviyemiş) (Vaccinium sp.) yetiştiriciliği, toprak, ekoloji ve fidan yetiştirme teknikleri konusunda Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından eğitim verilmesiyle, gelir düzeyi düşük Zepce, Zevidoviçi ve Zenica şehirlerindeki kadın çiftçilere yaban mersini yetiştiriciliği tanıtılmış ve bu konuda gerekli bilgi ve beceriyi kazanmaları sağlandı.

Uygulama aşamasında, Bosna Hersek koşullarında yetiştirilmesinde sorun yaşanan bununla birlikte sorunsuz bir üretimde ekonomik getirisi oldukça yüksek olan yaban mersini yetiştiriciliği ile Amerika Yaban Mersini türüne ait fidan üretimleri yapılacak, ülke potansiyeli tespit edilerek meyve ve yaprak üretime konu edilecek, bölgede geçimini tarımdan sağlayan köylülerin farkındalığı artırılarak üretim ve işleme için gerekli altyapı desteği sağlanacak.

Üniversite ile işbirliği halinde uygulamayı geliştirici çalışmalarla Zepce, Zenica ve Zavidoviçi şehirleri başta olmak üzere bölgede üretim sıkıntısı çekilen ürün çeşitliliğine de katkı sağlanacaktır. Projenin dördüncü üretim sezonu sonunda, Üniversite akademisyenlerinin teknik desteği ile bir orman altı bitkisi olarak da bilinen yaban mersini ürünü, Bosna Hersek'te önemli ticari ürünlerden biri haline dönüşebilecek.

Altın Zambak Derneği Başkanı Şerif Batkoviç, teslim töreninde TİKA'ya gerçekleştirdiği projelerle Bosna Hersek halkına sağladığı katkılardan dolayı teşekkürlerini iletti. Dernek Başkanı Batkoviç, üretilen ürünlerin kooperatif aracılığıyla ailelerden toplanarak piyasaya sürüleceğini böylece ailelerin ürünlerinin satışını kolaylıkla yapabileceklerini ifade etti. Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı danışmanı olan Saraybosna Üniversitesi Gıda ve Tarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Fikreta Behmen, projenin her aşamasında kendisinin, TİKA'nın ve Altın Zambak Derneği'nin işbirliği içerisinde olduğunu, titizlikle uygulamaya konulduğunu ve projenin bölge halkına önemli katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

TİKA Saraybosna Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı, Bosna Hersek'in son yıllarda yaban mersini üreticiliğinde önemli gelişme kaydettiğini belirterek, dağıtılan yaban mersini fidanlarının ve ekipmanların bu bölgelerde yaşayan halkın ekonomik hayata katılımlarını destekleyeceğini temmeni ettiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER