Ticaret Gerginliğinin Artması Amerikalı Çiftçileri Kara Kara Düşündürüyor
DünyaTicaret gerginliğinin tırmanmasıyla birlikte, ABD'deki çiftçiler tarım sektörünün ciddi bir darbeye uğrayabileceğinden endişeleniyor.
ABD Tarım Bakanlığı tarafından 10 Ağustos'da yayınlanan verilere göre, 2018'de ABD'deki fasulye üretiminin 120 milyon tonu aşarak, tarihinde yeni bir rekora imza atması bekleniyor. Bunun yanı sıra, 2018-2019 yılları arasındaki fasulye stokunun da bir önceki yıla göre yüzde 80 oranında artacağı tahmin ediliyor.
Veriler açıklandıktan sonra, Chicago Vadeli İşlem Borsası'nda fasulyenin Ağustos ayı vadeli fiyatında derhal yüzde 5'lik düşüş görüldü.
ABD Tarım Bakanlığı ayrıca, mısır üretimine yönelik beklentiyi de yükseltti. Böylece mısırın vadeli fiyatında da yüzde 3,1'lik düşüş kaydedildi.
ÇİN, ABD FASULYESİNİN EN BÜYÜK İHRACAT PİYASASI KONUMUNDA
Bu yılın başında, fasulye fiyatlarının yükselmesi ve Çin'in yoğun talebinden dolayı, ilkbaharda ABD'li çiftçiler mısırdan daha çok fasulye yetiştirmeye başladı.
Çin, ABD fasulyesinin en büyük ihracat piyasası konumunda. Her sene ABD fasulyesinin yaklaşık üçte biri Çin'e satılıyor.
Ne var ki ABD hükümeti, Çin menşeli 50 milyar ABD doları değerindeki ürünlere yüzde 25'lik ek gümrük vergisi uygulama kararını açıkladıktan sonra, Çin de buna karşılık olarak aynı uygulamayı harekete geçirdi. Uygulama içinde ABD'den ithal edilen fasulyeye ek gümrük vergisi uygulanması da yer alıyor.
Uzmanlara göre, geçtiğimiz birkaç ay boyunca fasulye stoğu yapan Çin, gelecekte Brezilya'dan daha çok fasulye ithal edecek. Buna karşılık Avrupa'nın ABD'den daha fazla fasulye ithal edeceği taahhüdünde bulunmasına rağmen, yine de kaybedilen Çin piyasasının boşluğunu doldurması mümkün görünmüyor.
İlginizi Çekebilir