© Tarım Pusulası 2021

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ÇALIŞTAYI SONA ERDİ

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ÇALIŞTAYI SONA ERDİ

Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, sektörün tüm taraflarının bir araya getirilmesi, mevcut durumun analiz edilmesi ile Bakanlık politikaları doğrultusunda gelecek için hedeflerin ve stratejilerin belirlenmesi için, 15-16 Eylül 2015 tarihleri arasında Trabzon ilinde sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı"gerçekleştirilmiştir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen çalıştaya 14 farklı kurumdan, 10 farklı ilden ve 14 farklı üniversiteden olmak üzere ülke genelinde toplam 100'ün üzerinde yetkili katılım sağlamıştır.

Çalıştay programı çerçevesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tüm birimleri yanında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,  Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TÜRKAK, Türk Patent Enstitüsü, TSE, bölgede bulunan kalkınma ajansları, üniversiteler, araştırma enstitüleri, meslek odaları ve özel sektör temsilcilerinin de içerisinde olduğu çok sayıda uzman tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünü tüm yönleri ile değerlendirmişlerdir.

Çalıştay kapsamında oluşturulan; Yetiştiricilik Çalışma Grubu, İşleme ve Mamul Ürünler Çalışma Grubu ile Pazarlama ve Finansman Çalışma Gruplarında konular bütün yönleri ile ele alındı.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İle Boya Bitkileri Çalıştay Başkanı Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun, Yetiştiricilik Çalışma Grubu Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör YILMAZ, İşleme ve Mamul Ürünler Çalışma Grubu, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem SEZİK ve Pazarlama ve Finansman Çalışma Grubu,Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Yüksel KAN tarafından "Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde tohumluk temini, iyi tarım uygulamaları Markalaşma, Ar-Ge ve inovasyonı, Ulusal Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Konseyi kurulması, kaynak dokümanların (katalogların, veri bankası vb) hazırlanması, Üreticinin sertifikalandırılması konularında çalışmaların ivedilikle yapılması ve hayata geçirilmesi değerlendirildi.

Ayrıca Bölge özelinde  yüksek rakımlı yaylalarda ekozturizm açısından önemli olan görselliği ile dikkat çeken aynı zamanda ticarete de konu olan bazı türlerin bulunduğu bu türlerin korunması  ve bilimsel olarak teşhisinin yapılarak üzerinde çalışmalar yapılması önerilmiştir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Çalıştay Başkanı Mehmet Ali Olgun yapmış olduğu kapanış konuşmasında " Trabzon İlimizde düzenlenen Çalıştayın Ülkemize ve Bölgemizin Tıbbi ve aromatik bitkilerinin tanımlanması ve değerlendirilmesinin Ülkemiz ve Bölgemiz için ciddi katkılar sağlayacağını sektörün tüm taraflarının bir araya getirilmesi, mevcut durumun analiz edilmesi ile Bakanlık politikaları doğrultusunda gelecek için hedeflerin ve stratejilerin belirlenmesi açısından son derece önemli olduğunu ifade ederek çalıştay için biz katılımcılar için her türlü fedakârlığı yapan Trabzon İl Müdürlüğü yetkililerine, üreticilerimize ve özel sektörümüze şükranlarımı sunuyorum." diyerek konuşmasını tamamladı

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa MAZLUM 'da yapmış olduğu kapanış konuşmasında; "Ülkemizde ikincisi ilimiz Trabzonda gerçeklerştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı çalışma gruplarınında iki gün boyunca yoğun bir çalışma programı ile Ülkmemizde ki ve bölgemizdeki tıbbi ve aromatik bitkilerin mevcut durumunun analizi ve yapılması gerekenler ortaya konularak önemli bir yol haritası belirlenmiştir. Çalıştay boyunca değerli katkılarından dolayı bütün katılımcılara teşekkür ederek siz değerli katılımcıları İlimiz Trazbon da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ederek saygılarımı sunuyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER