Tıbbi Adaçayı Hasadı Tarla Günü Düzenlendi
TeknolojiMalatya'nın Battalgazi İlçesi Alacakapı Mahallesinde, Adem ATAŞ'a ait 500 m2 alanda demonstrasyon amaçlı dikilen tıbbi adaçayının hasadı yapıldı.
Hasatta düzenlenen tarla gününe Battalgazi Kaymakamı Vedat YILMAZ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir MACİT, Battalgazi İlçe Müdürü Basri HACİOĞLU, Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAŞER, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin GÜNCİ, teknik personel ve vatandaşlar katıldı.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan projeye Malatya'nın dahil edildiğini söyleyen İl Müdürü Sayın MACİT, "Bu kapsamda 2016 yılı için Malatya ve İlçelerinde demonstrasyon amaçlı toplam 8 çeşit Tıbbi ve Aromatik Bitki kullanılarak ( Çörektotu, Kimyon, Tıbbi Nane, Ekinezya, Kekik, Kinoa, Fesleğen ve Aspir) 8 ilçede 19 üreticimize toplam 168 dekarda sonuç demonstrasyonu gerçekleştirilmiştir. 2017 yılı içerisinde ise sonuç demonstrasyonlarımız 7 ilçemizde 18 dekar alan ve 15 üretici ile gerçekleştirilmektedir. 2017 yılında 8 dekar alanda çörek otu, 3.5 dekar alanda tıbbi adaçayı, 3 dekar alanda ekinezya ve 4,2 dekar alanda tıbbi nane yetiştiriciliği devam etmektedir. Bakanlığımız Tıbbi aromatik bitki yetiştirenlere iyi tarım uygulamaları kapsamında dekara 100 TL destek vermektedir. Bu gün burada Tıbbı adaçayının 1. biçim zamanı geldiğinden bir araya gelerek tarla günü düzenledik. Yetiştirdiğimiz adaçayı 23.04.2017 tarihinde 4000 adet fide kullanılarak 500 metrekare alanda fide ekimi gerçekleştirilmiş olup, yaklaşık 70 gün sonra hasat olgunluğuna gelmiş, bölgenin iklimsel faktörleri dikkate alındığında 2. Biçiminde 60 gün sonra gerçekleştirileceği öngörülmüştür. Tıbbı adaçayı ( Salvia officinalis ) koruma iyileştirme anlamına gelmektedir. Faydaları antiseptik, boğaz ağrısı, öksürük kesme, hazmı kolaylaştırma ve soğuk içildiğinde ishali kesme özellikleri bulunmaktadır" dedi.
2017 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından temin edilen fide ve tohumlarına toplam bedelinin 28.000 TL olduğunu söyleyen MACİT, "Battalgazi ilçemizde yapmış olduğumuz tıbbı adaçayı ve tıbbı nane demostrasyonuna ödenen miktar 5.400 TL'dir. Ayrıca hasat edilen ürünleri uygun ortamda kurutmak için 250 metrekare organik kurutma filesi Müdürlüğümüz tarafından 125 TL ödenerek hibe şeklinde üreticimize ücretsiz olarak verilmiştir. Bu demonstrasyonların kurulmasının amacı; ilimiz için ekonomik önemi olan bitkileri belirleyerek, üreticilerimize küçük alanlarda kazanç sağlamaktır. Üreticimize bol kazançlı bir üretim sezonu geçirmesini dilerim" dedi.
Battalgazi Kaymakamı Vedat YILMAZ ise, "Verimi yüksek ve karlı ürünlerin Malatya'mız da denenmesi ve başarılı olması bizleri mutlu etmektedir. Pazarlama sorunu yaşanmadığı takdirde üreticilerimize ek gelir kapısı olacağını bilmek bizleri sevindiriyor. Bu projede emeği geçen İl ve İlçe Müdürlüğümüze teşekkür ediyor, üreticimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini diliyorum" dedi.
Daha sonra tarla gününe iştirak eden protokol tarafından ilk hasat işlemi yapıldı.
İlginizi Çekebilir