Tekirdağ'da Damızlık Koç Dağıtımı Projesi
TarımResmi Gazetede 12 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliğinde "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamına Tekirdağ ili de dahil edilmiştir.
Bu çerçevede Tekirdağ'da Karacabey Merinosu Koyunu Projesi çalışmaları başlamıştır. Proje kapsamında en fazla 6300 baş koyunu kapsayacak şekilde destek ödemesi yapılacaktır. Destekleme ödemesi; verim ve doğum kaydı tutulan sürülerde doğum ağırlığı dışında en az bir tartım verisi alınan yavru başına taban sürülerde 35 TL elit sürülerde 70 TL, 25 anaç hayvana 1 koç oranına göre koç başına 200 TL olarak yapılacaktır. Projeden yararlanabilecek yetiştiricilerin en az 1 ve üzeri yaşta 80 baş Karacabey Merinosu ırkı anaç koyuna sahip olması, işletme bilgilerinin ve işletmesindeki koyunların bakanlık kayıt sistemine (KKKS) kayıtlı ve güncel olması gerekmektedir.
Proje kapsamında başvuruların değerlendirilmesi için Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçesine bağlı Yağcı Mahallesinde gerçekleştirilen sürü seçimi çalışmasına Tekirdağ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği temsilcisi ve Proje lideri Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL ile birlikte Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA'da katıldılar. Yetiştiricilere konu hakkında bilgiler verildi ve işletmelerde sürü seçimi çalışmaları yapıldı.
Projenin amacı konusunda bilgi veren Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA "Bakanlığımızın Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliğinde yer alan Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi kapsamına ilimizde dahil edilmiştir. Bu proje ile birlikte İlimizde damızlık değeri yüksek saf ırk Karacabey Merinosu sayısı artacak ve damızlık satışı yapar duruma geleceğiz. Ayrıca hayvan yetiştiriciliği daha modern bir şekilde yapılacak ve verim kayıtları tutularak kaliteli damızlık üretimi sağlanacaktır. Yıllardır yetiştiricilerimiz daha iyi ve yüksek verimli sürüler oluşturma amacıyla bireysel olarak kaliteli damızlık koçlar aramakta ve yüksek bedellerle temin etmekteydiler. Bunu önlemek ve koyunculuğumuzu ileriye taşımak için bu proje büyük önem taşımaktadır. Bu yıl destekten yararlanacak hayvan sayısı 6300 olarak belirlenmiş ancak önümüzdeki dönemlerde bu sayı daha da artacaktır. Proje ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerimiz İl ve İlçe Müdürlüklerimizi ziyaret edebilirler. Projenin, ilimizdeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
Proje lideri Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL: "İlimizin bu projeye dahil edilmesi isabetli oldu ve başta İl Müdürlüğümüz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz. Proje kapsamında üreticilerimizin yeni doğan kuzularına ciddi destek verilmesi projenin başarıya ulaşmasında önemli bir etken olarak görüyoruz. İlk etapta 4 ilçemizi dahil ettik. Proje kapsamında seçilen sürülerde hayvanlar doğumu takiben performans testi yöntemine dayalı damızlık seçimi yapılacak ve et verimi yönünden geliştirilecektir. Projede her yıl doğan kuzular doğum ağırlığı (1. Tartım) ve 45. Gün canlı ağırlığı (2. Tartım) ve 90. Gün canlı ağırlığına göre (3. Tartım) performans testine tabi tutularak damızlık değeri hesaplanacak ve en yüksek performansa sahip kuzuların %20'si sürü yenilemek üzere seçilecektir. Elit sürülerde doğan erkekler yetiştirme sürülerinde koç olarak kullanılmak üzere seçilecektir. Proje için seçilen sürülerdeki hayvanlara proje işaret küpeleri takılacak ve takipleri yapılacak, devam eden yıllarda diğer ilçelerimiz de imkanlar ölçüsünde dahil edilecektir." dedi.
İlginizi Çekebilir