Tarlada Verim Deniz Yosunlarıyla Artıyor
BültenDeniz yosunu gübrelerinin bitki besleme programında destekleyici olarak kullanılması tarım ürünlerinde hem kaliteyi hem de verimliliği arttırıyor.
Farklı gelişim dönemlerinde, farklı mekanizmalar üzerinde etkili olan deniz yosunu gübreleri okyanus besinlerini bitkilerle buluşturuyor. tarlasera dergisi Mart sayısında deniz yosunu gübrelerinin bitki gelişimine etkilerini araştırdı.
Tarımsal amaçlı olarak ilk kullanımı milattan öncesine dayanan ve genellikle Doğu Asya ülkelerinde kullanılan deniz yosunları, günümüzde dünyanın her yerindeki üreticiler tarafından bitkiler için besin kaynağı olarak kullanılıyor. Üstelik besin elementleriyle birlikte kullanıldığında tarımsal üretimde büyük fayda sağlıyor. Deniz yosunlarının tarımda bitki besleme ürünü olarak kullanımını araştıran Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera'nın Mart sayısında yayınlanan habere göre, okyanusta yetişmeleri nedeniyle mineral, iz element ve vitamin bakımından oldukça zengin olan deniz yosunları, 60'dan fazla mineral ve birçok bitki hormonu içeriyor. Bu özellikleri sayesinde, toprakta yetişen hiçbir bitkinin ulaşamayacağı zenginlikte besini toprak ve bitkiyle buluşturuyor.
Bitki gelişimine etkisi büyük
Dünyada 25 binden fazla yosun çeşidi olmasına rağmen, yalnızca bazıları tarımsal amaçlı olarak hasat ediliyor. Bunlardan en yaygın ve bilinenleri Ascophyllum nodosum, Ecklonia maxima, Sargassum ve Laminaria türleri. Elde edildiği yosun kaynağına bağlı olarak değişse de, deniz yosunu gübrelerinde bulunan oksin ve sitokinin başta olmak üzere doğal bitkisel hormonlar, uygulandıkları bitkinin gelişimini teşvik ediyor. Hücre bölünmesini arttırması sayesinde ise yaşlanmayı geciktiriyor. İçerisinde bulunan ve sitokinin etkisi gösteren betainler, köklenme, klorofil düzeyini arttırma gibi bitki gelişimini düzenleyici etkiye sahip. Antioksidant madde barındırması sayesinde bitkilerin stres koşullarında toleranslı olmalarını sağlıyor. Oligosakkaritler ve amino asitler ise bitkilerin yapıtaşı görevinde.
Deniz yosunlarının tarımsal üretime olan katkılarını araştıran tarlasera, İzotar A.Ş. Pazarlama Direktörü ve Ziraat Mühendisi Dr. Canan Yılmaz'la görüştü. Deniz yosunu gübrelerinin tarımda tek başına değil, bitki besleme programı içerisinde yardımcı ve destekleyici ürün olarak kullanılması gerektiğine dikkat çekilen haberde Dr. Canan Yılmaz, "Deniz yosunları bitkilerde koruma mekanizması ve gelişim ile ilgili genetik kodların anlaşılmasında oldukça etkili. Bu ürünler, sahip olduğu içerik sayesinde bitki gelişimine sağladığı yararla en az besin içerikli gübreler kadar önemli ve etkin" diyor.
Verim ve kaliteyi arttırıyor
Deniz yosunu gübreleri üreticilerin daha kaliteli ürün elde etmeleri ve rekoltelerini yükseltmeleri için önemli bir alternatif. Uygulama hem yapraktan hem de topraktan yapılabiliyor. Toprak uygulaması sonucunda köklenme teşvik edilirken, kök bölgesindeki yararlı organizmaların faaliyetleri de arttırılıyor. Köklenmenin sağlıklı olması ise besin elementlerinin alımını ve üst aksamın sağlıklı gelişmesini beraberinde getiriyor. Çiçeklenme, meyve tutumu gibi kritik gelişim dönemlerinde yapraktan yapılan uygulamalar ise bu döneme özgü sorunların çözülmesinde önemli bir yardımcı. Bitkinin çevresel ya da dönemsel stres koşullarını aşmasına katkıda bulunuyor.
Deniz yosunu gübreleri binlerce yıldır tarımsal amaçlı kullanılıyor olsa da, esas ününü modern teknolojiyle birleşerek kazanmaya başladı. Var olan gübre programını destekleyen yosunlar, ürünlerin kalitesini ve verimliliğini arttırıyor. Ancak Türkiye'deki denizlerde doğal olarak bulunan bazı yosunların tarımda kullanılabilirliğine yönelik çalışma oldukça az. Bu çalışmalar arttırıldığı takdirde hem tarımda verimliliğin yükseltilmesine katkıda bulunulacak, hem de ekolojik ve ekonomik fayda sağlanacak.
İlginizi Çekebilir