© Tarım Pusulası 2021

Tarla Faresiyle Mücadelede Leyleklerden Çiftçilerimize Destek

Bugünlerde Çardak ve Bozkurt ilçelerimizde çiftçilerimiz tarla faresi mücadelesi için tarlalarında derin sürüm yaparken leyleklerde bir taraftan tarla farelerini toplayıp besleniyor.

Bugünlerde Çardak ve Bozkurt ilçelerinde çiftçiler tarla faresi mücadelesi için tarlalarında derin sürüm yaparken leyleklerde bir taraftan tarla farelerini toplayıp besleniyor. Bu ilçelerde 300 adet leyleği bir arada görmek mümkün. Bu durum üreticilerce büyük bir memnuniyetle karşılanmaktadır. Hayatımızda bu kadar leyleği bir arada görmedik diyen üreticilerimiz toprağın sert olmasına rağmen güçlü traktörler ile sürmeye devam ediyor. Sürüm esnasında traktörün etrafından kaçmayan leylekler çıkan fareleri affetmiyor, her birinin 15-20 tane fare yediği görülüyor. Çiftçiler bu durum karşısında çok heyecanlılar. Bölgede tarla sürümleri hububat hasadından sonra Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce çiftçilerin cep telefonlarına gönderilen "tarla farelerine karşı derin sürüm yapınız" mesajlarıyla başlamış ve bu sürümler sonucunda Denizli'de çevre bölgelerden tüm leyleklerin besinin bol olduğu bu bölgeye toplandıkları yapılan incelemelerde anlaşılmıştır.

Üreticiler doğal düşmanların mücadelede ne denli başarılı olduğunu gözleriyle görmüş ve bu durum çiftçileri fazlasıyla teşvik etmiştir.

Hububat tarlalarında görülen tarla farelerinin doğal düşmanlarından biride leyleklerdir. Bahar aylarında ülkemize gelen leylekler her yıl 4-5 yavru yaparlar ve yavrular küçükken solucan, çekirge ile büyüdüklerinde ise kurbağa, tarla faresi ve balık gibi besinlerle olmak üzere günde 3-5 kg besini yavruları için toplarlar. Kendi beslenmeleri için de günlük 15-20 adet tarla faresi tüketebilirler.

Yalnızca hububat tarımı yapılan mahallelerimizde Eylül ayında leylekler sıcak ülkelere göç ettikten sonra Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğün koordinasyonunda toplu ve taramalı tarla faresi mücadelesine başlanacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER