© Tarım Pusulası 2021

Tarla Faresi Mücadelesi Eğitim Çalışmaları Düzenlendi

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Tarla Faresi Mücadelesi sezonunun başlaması nedeni ile İl Merkezi Kuleönü Kasabasında Tarla Faresi Mücadelesi konusunda çiftçilere bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Tarla Faresi Mücadelesi sezonunun başlaması nedeni ile  İl Merkezi Kuleönü Kasabasında Tarla Faresi Mücadelesi konusunda çiftçilere bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Tekniker Cafer YEŞİLAY tarafından, çiftçilere önce kasaba kahvehanesinde Tarla Faresi ile mücadele konusun da teorik bilgiler verilmesinin yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan liftler ve broşürler dağıtılarak etkin mücadele teknikleri hakkın da geniş bir şekilde bilgilendirmeler yapıldı. Çiftçilerin de sorularıyla katkıda bulunduğu toplantı sonrasında, tarla faresi popülasyonunun yoğun olduğu Kasabanın hububat anızı alanlarında da katılımcı çiftçilerle birlikte uygulamalı olarak devam edildi.

Kuleönü kasabası kahvehanesinde ve tarladaki uygulamada eğitime 25 çiftçi katıldı. 

Tarla Faresi Mücadelesi;

Tarla faresi ile mücadelede; kültürel önlemler, mekanik mücadele ve en son çare olarak kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmalıdır.

Tarla faresi ile yapılacak kimyasal mücadelede kullanılacak olan zehirli fare yemi İl Müdürlüğü tarafından otomatik sistemle el değmeden ambalajlanarak çiftçilere ulaştırılmaktadır.

Özellikle doğal dengenin korunması için tarla faresinin doğal düşmanı olan canlıların hedef yapılarak ölmemesi için mutlaka tarama ve toplu mücadele yapılması gerekmektedir.

Uygulama için mümkün olursa açılan deliklerin tamamı bir gün önceden kapatılıp, ertesi gün açılan her işlek deliğin iç kısmına 5 adet zehirli yem el değmeden konulmalıdır. Dışkıların bulunduğu yatay deliklere kesinlikle ilaç konmamalı dik olan beslenme deliklerine ilaç konulmalıdır.

Uygulamadan 1-2 gün sonra ilaçlanan alan dolaşılarak deliklerin dışında ölen fareler toplanarak kartal-leylek-kerkenez-doğan-şahin-gelincik-sansar-baykuş-atmaca ve yılan gibi farelerin doğal düşmanları olan hayvanların ölmemesi için derince toprağa gömülmelidir.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çiftçilerin ürünlerine büyük zarar veren Tarla Faresi zararlısına karşı çiftçileri bilgilendirmeye ve etkin bir şekilde mücadele etmelerine yönelik olarak bu gibi eğitim çalışmaları bundan sonrada devam edecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER