Tarımsal Rekoltenin Rekoru Kırılacak
TarımTürkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, kuraklık ve tarımsal rekolte ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Kuraklık tehlikesi kalmadı, çiftçiler rahat nefes aldı
Yapılan analizlere göre, Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Akdeniz’de 1998 – 2012 yılları arasında görülen kuraklık, son 500 yılın en ‘kuru’ döneminden yüzde 50 oranında daha şiddetli geçmiştir. Bu kuraklık, son 900 yılın en kurak dönemlerinden birini oluşturmakta ve halen devam etmektedir.
İngiltere Meteoroloji Dairesi'nin yaptığı bir araştırma da, 2016'nın tarihte kaydedilen en sıcak yıllardan biri olabileceğine işaret etmektedir. Araştırmaya göre, 2016 yılında Okyanusta gerçekleşmesi beklenen El Nino olayı da ülkemizde yağışlarda dengesizliklere yol açacaktır.
Bu saptamalara karşın ülkemizde bu yıl gerçekleşen yağışlar ve önümüzdeki dönem için Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminler kuraklık tehdidinin bu yıl için ortadan kalktığını göstermektedir.
Bu durum tarım sektörü açısından da büyük önem taşımaktadır. Verilere baktığımızda bu yıl tarımsal rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olacağı tahmin edilmektedir.
2014-2016: YAĞIŞ SİSTEMİNDE DALGALANMA
Son iki yılın yağış durumu şöyle gerçekleşmiştir:
2014 yılında ülkemiz son yılların en şiddetli kuraklıklarından birini yaşamış ve yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretim rakamları düşmüştü. Tarım sektöründe küçülme oranı ikinci çeyrekte 2.7 üçüncü çeyrekte 5.1 olmuştu. Üçüncü çeyrekte bir miktar büyüme sağlansa da yıl sonu itibariyle sektör 2.1 oranında daralmıştı.
2015 yılında yağışların artmasıyla rekolteler yükseldi. Böylece, tarım sektörü 2015 yılında küçülme sürecinden büyüme sürecine döndü.
Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, 2015'te bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 7,6'lık artışla 11 milyar 926 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 19'luk artışla 148 milyar 288 milyon lira oldu.
Böylece 2015 yılında Tarım sektöründeki büyüme rekor kırarak çift rakamlara ulaştı.
2015 EKİM AYI İLE 2016 MART AYI ARASINDAKİ YAĞIŞ DURUMU:
Ülkemizde son altı aylık meteorolojik kuraklık durumunu gösteren veriler ülkemizin Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu yöresinin genellikle kurak geçtiğini, buna karşılık Karadeniz yöresinin ortalamanın üzerinde nemli bir dönem geçirdiğini ortaya koymaktadır.
İlginizi Çekebilir