TARIMSAL PROJELERE BÜYÜK DESTEK
TarımAdıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, büyük bir tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip olan Adıyaman’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının işbirliğiyle Kâhta, Besni ve Gölbaşı İlçelerindeki çiftçilerin tarımsal ve hayvansal projelerine büyük destek verileceğini açıkladı.
Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, büyük bir tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip olan Adıyaman’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının işbirliğiyle Kâhta, Besni ve Gölbaşı İlçelerindeki çiftçilerin tarımsal ve hayvansal projelerine büyük destek verileceğini açıkladı.
Vali Demirtaş, “Her iki kurumun ortaklaşa hayata geçireceği projelerle, Besni İlçesinde Hayvan Islahı Ulusal Projesi kapsamında, köylerde üreticilik yapan çiftçilerin barınak modernizasyonu ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki en büyük kâr kalemi olan yavru elde edilmesi ve kayıplardan dolayı maddi külfetin giderilmesi sağlanacak. Yine Marul yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması amacıyla Besni ilçesinde tarımsal faaliyet sürdüren 15 köyde 300 çiftçi ile toplam 10.000 dekar üretim alanında kış sezonu boyunca tamamen boş kalan çok verimli tarım arazilerinin değerlendirilmesi amacıyla marul yetiştiriciliğinin modern bir şekilde yapılacak. Ayrıca Damla Sulama Sistemi ile Modern Organik Aşılı Antepfıstığı ve Ceviz Bahçesi Tesisi Projesi ile de verim artışı ve erken ürün alınması için, Besni İlçesi Eğerli, Kızılpınar, Beşkoz ve Kesmetepe köyünde demontrasyon için uygun arazisi olan 5 adet ceviz, 5 adette Antepfıstığı bahçesi kurulacak. Proje kapsamında, Besni ilçesinde üretimi yapılan Antepfıstığı, Kuru Üzüm, Pestil ve Ceviz gibi ürünlerin satışı için yöresel ürün satış noktaları oluşturulacaktır”dedi.
Kahta İlçesinde Arıcılık sektöründe faaliyet gösteren ve Arıcılık Sertifikasına sahip olan çiftçilere 20’şer adet olmak üzere toplam 1250 kovan dağıtılacağını belirten Vali Mahmut Demirtaş, “Önemli bir üzüm yetiştiricisi olan Gölbaşı ilçesinde ise, mevcut bağların telli terbiye sistemine göre tesis edilmesi amacıyla bağ yetiştiriciliği yapan 50 üreticinin ortalama 10’ar dekar alanı rehabilite edilerek telli terbiyeli hale getirilecektir. Böylelikle verim ve ürün kalitesi artırımı sağlanmış olacaktır. Üzüm Kurutma Amaçlı Alanların Oluşturulması Projesi kapsamında ise, yıllık 30 ton ve üzeri üretim yapan üreticilerden 30 yetiştiriciye toplamda 30 adet üzüm kurutma alanı oluşturulacaktır. Yine Gölbaşı ilçesinde Köy-Aile Düzeyi Hijyen Kontrollü Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile öğrenmeye açık genç çiftçilerden seçilecek olan 200 yetiştiriciye toplamda 200 er adet civciv verilecek ve kümes inşa edilecektir. Adıyaman çiftçisine çok önemli bir destek sunacak bu projelerin toplam bütçesi 2 Milyon 331 Bin 699 TL olup, bunun 1 Milyon 578 Bin TL’si GAP Bölge Kalkınma İdaresi, geri kalan 653 Bin TL ise çiftçilerimiz tarafından karşılanacaktır. Bu projelerin hazırlanarak çiftçimizin istifadesine sunulmasında emeği geçen GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanımıza, İlimiz Milletvekillerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Adil Alan ve personeline çok teşekkür ediyorum” dedi.
İlginizi Çekebilir