© Tarım Pusulası 2021

Tarımsal Danışmanlık Devam Etmeli

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Şaka, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri'ne ilişkin, yazılı açıklama yaptı.

Şube Başkanı Şaka, yazılı açıklamasında, ''Avrupa ülkelerinin 18.yüzyılın ortalarında benimseyip uygulamaya koyduğu tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri,ülkemizde 1940’lardan itibaren değişik projeler adı altında Tarım ve Köy işleri bakanlığı sorumluluğunda yürütülmüştür.

Bu projelerin temelinde başarı sağlanmış olmasına rağmen aksaklıklar ve yetersizlikler yüzünden süre kısa tutulmuş ve uygulanmaktan vazgeçilip rafa kaldırılmıştır.

2006 yılında yayınlanan genelge ile yürürlüğe giren Tarımsal yayım ve danışmalık projesinin son günlerde taşradan bakanlığa ulaştırılan bilgiler(!) neticesinde bakanlığın danışmanlık sektörüne olumsuz bakmasına neden olmuştur. Ülkemizde üreticilerin sınırlı bilgiye sahip olmalarından kaynaklı sorunların çözümünde aktif rol alan danışmanların, üreticiye ödenen onlarca destek deseni içerisinde en masum kısmını temsil ettiği herkes tarafından kabul edilmektedir.

Ülkemizde Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gözetiminde Ziraat Odaları ,Danışmalık şirketleri ve Serbest Tarım danışmanları vasıtasıyla yürütülürken, tarım alanında büyük gelişmişlik sergileyen AB üyesi ülkelerde de benzer kuruluşlarca yürütülmektedir.

Bitkisel ve Hayvansal üretim deseninde modern tarım teknikleri uygulayan tarımsal üretim alanında söz sahibi olan ülkelerde uzun soluklu sürdürülebilinir tarım politikaları kapsamında yürütülen tarımsal projeler teknik elemanlar nezaretinde ve denetiminde yürütülürken ülkemizde üreticilerin sınırlı bilgi ve becerisine bırakılmamalıdır.

Tarımsal desteklemeler ve hibe projelerinde üreticiye belli oranda danışman veya teknik eleman desteği verilmek koşulu ile projenin başlangıcından bitimine kadar zorunluluk getirilmelidir.

Ülkemizde uygulamaya konulan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık projesinde tespit edilen aksaklıklar giderilerek, tarımsal üretim yapan işletmelerin toprak hazırlığıyla başlayıp pazar süreci ile biten bütün tarımsal faaliyetler ile mali işlemlerin danışman denetiminde yapılarak ileri düzeyde bir tarımsal faaliyet gerçekleştirilebilinir.

Tarımsal Danışmanlığın sonlandırılması durumunda üretim yapılan tarımsal alanlar yabancı firma ve elemanlarına bırakılmış olacaktır.

Danışmanlık hizmetinin, sağlıkta uygulanan Aile hekimliği modeline uyarlanıp uygulanması teknik anlamında ülke tarımının gelişmesi yönünde büyük katkı sağlanmış olur.

Tarım danışmanlarının özlük haklarının devlet güvencesine alınmak koşulu ile yarı özerk bir statüye kavuşturularak danışmanlığın tarım desteğine tabii olan üreticilere zorunlu hale getirilmelidir.'' dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER