© Tarım Pusulası 2021

Tarımı bitiren tohum planının altında hangi şirket var

AKP hükümetinin mutlak teslimiyetçi politikalarıyla, tohum sektörümüzün neredeyse tamamı bu beş dev şirketin kontrolüne bırakıldı.

Odatv'den Gülümser Heper'in haberine göre; Emperyalist devletlerin insanı ve insanlığı kontrol etmekte kullandıkları en eski stratejilerden birisi, insanın temel ihtiyacı olan gıda kaynaklarını tekellerine almak.Bu devletlerin yönetim algısı ve yapısının şirketler üzerinden olduğu bilinmekte. Bu ilkeyle ABD-İsrail öncülüğündeki emperyal efendiler,dünya gıda sektörünü özellikle tohum sektörünü dev şirketlerin kontrolüne bırakmışlar. Özellikle son on beş yıldır, beş dev Bioteknoloji firması,(Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow ve DuPont)kapitalist ekonomik modelleri benimseyen hedef ülkelerintohum sektörünü ele geçirdiler. Bu beş dev şirket son 15 yılda 200 üzerinde tohum firmasını kontrolüne alarak sağladıkları tekelleşmeyle kalıcı sürdürülebilir yenilenebilir tarımsal eylemlerini ve evrendeki her bir kişinin sağlığını tehdit eder konuma ulaştılar. İşgali planladıkları ülkelerde çıkardıkları yasalarla, çiftçileri kendi şirketlerinin tohumlarına mecbur bıraktılar. Sonuçta bu ülkelerde genetiği değiştirilmiş tohum kullanma oranları %90 lara yaklaştı; kalan %10 luk bölümü ise kaçak ekim adı altında suç kapsamına aldırarak, adeta kan dökmeden ülkelerin topraklarını işgal ettiler.

Bu şirketler, tohumların, bitkilerin ve genlerin patenthaklarını ele geçirerek faaliyet alanlarını genişletiyorlar(ilaç sektöründeki gibi). Bu patentler şirketlere yeni ürünler geliştirmenin ve satmanın tüm haklarını vermekte. Bitkilere ve genlere verilen patentler, ürünün tekelleşmesini sağlıyor ve çiftçilerin yerli tohumları kullanması ve kurtarması yasalarla engelleniyor.

GÜNDE 2 MİLYON DOLAR HARCIYORLAR

Bu dev şirketlerden en iyi bilineni Monsanto. Ellinin üstünde ülkede faaliyet gösteren, onbinlerce çalışanı olan ve borsada hisseleri hızla yükselen bir şirket bu.1980’ den itibaren Genetiği Değiştirilmiş (GD) tohum üretiminde dünya lideri ve tam 674 biyoteknolojik ürün patenti kazanmış durumda. Monsanto sadece kendi GD tohumlarının keşfi, üretimi ve patenti için uğraşmıyor, birçok bitki tohumunun patentlerini ele geçirmek için de uğraş veriyor.Öyle ki araştırma ve gelişim için günde 2 milyon dolar harcıyorlar. Bioteknoloji devi Monsanto, Orange gazı, Dioksin, sığır büyüme hormonu, genetik değiştirilmiş tohumlar dahil planetin en tehlikeli ürünlerinin üretimineimza atmış. İmajını düzeltmek için birçok sosyal projeyi kullanan şirketin, ürettiği birçokGD tohum ve ürünün hem çevre hem de insan sağlığı için yıkıcı sonuçları bilinmekte.

Bu tohumlar satılırken patent haklarıyla birlikte satılmakta dolayısıyla çiftçi her yıl GD tohumları satın almak zorunda, tohum toplamak patent haklarını ihlal olarak değerlendirilmekte, tohum kurtarmaya çalışan her kişinin lisans ücretini ödemesi gerektiği ifade edilmekte. Bu da tabii ki yüksek üretim maliyeti ve azalmış ürün seçenekleri anlamına gelmekte.

GD tohumların önemli sorunlarından birisi de yüksek oranda pestisit ve herbisit kullanma gereksinimi, bu da tabii ki üretim maliyetlerini katlamakta. Bu tür ürünlerde bazen tüm hasatınbirden çöküşü yanında bu ürünleri yiyen insan ve hayvanlara verdikleri zarar ve zararın maliyetleri de önemli sorunlar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER