© Tarım Pusulası 2021

Tarım ve Orman İl Müdürü Kurban Alıcıları ve Satıcılarını Uyardı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban pazarını ziyaret eden Yalova İl tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, pazar ziyaretinde hayvan satıcıları ve vatandaşlarla sohbet etti.

Kurban pazarına yaptığı ziyarette hayvan satış yerlerini gezen Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, burada genelde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden hayvanlarını satmak üzere pazara getiren satılıcılarla kurbanlıkların satış fiyatları, hayvanların durumu ve pazar yoğunluğu hakkında sohbet etti.

Pazaryerindeki satıcılara Valiliğin Kurban Komisyon Kararı ile ilgili hatırlatmalarda bulunan Parıldar, kurban bayramının sonuna kadar aralıksız denetimler yapacakların ifade ederek damızlık değeri taşıyan, nakil belgesi olmayan, sağlıksız, 24 aydan daha küçük olan ve kulak küpesiz hayvanları satmamaları konusunda satıcıları uyardı.

KURBANLIK HAYVANA AİT BİLGİLER "HAYSAG" İLE CEP TELEFONUNDAN KONTROL EDİLEBİLECEK

Suat Parıldar, kurbanlık hayvan alacak vatandaşlara yönelik yaptığı açıklamada da kurbanlarını güvenle alabileceklerini ifade ederek "Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarının tür, ırk, cinsiyet ve yaşını https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden veya "HaySag" isimli mobil uygulamayı cep telefonlarına indirerek küpe numarası ile sorgulayabilirler" dedi.

Hayvan satış yerlerini gezerken bir satıcıdan hayvanların kulak küpesi numarasını sorgulayarak kurbanlık hayvanların durumunu öğrenen İl Müdürü Suat Parıldar; "Haysag" Bakanlığımız tarafından akıllı telefon ve tabletlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş, hayvan sağlığı, hayvan hareketleri, hayvan refahı gibi bilgilere ulaşılabilen bir uygulamadır. Uygulama cep telefonlarına indirilerek ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

Kurban edilecek hayvanın dini ölçülere uygun olması, sağlıklı olması, damızlık özelliği taşıyan dişi hayvanların alınmaması, dişi hayvan alınırken damızlık özelliklerini yitirdiklerine dair resmi veteriner hekim raporunun muhakkak sorgulanması gerekmektedir. Hayvanların kulaklarında küpelerinin bulunması, büyükbaş hayvanlar için pasaportları, küçükbaş hayvanlar için ise nakil belgelerinin yanında olması gereklidir.

Kurban kesim yeri olarak kesimhane veya kurban komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinin tercih edilmesi, kendi bahçelerinde kesim yapacakların çevreye zarar veremeyecek şekilde kesim yapması, cadde, sokak, park gibi kamusal alanlarda kesim yapılmaması gerekmektedir. Kamusal alanlarda kesim yapılması yasaktır. Kurban kesildikten sonra toplum ve çevre sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, derin çukurlara gömülerek imha edilmelidir.  

Satıcılarımız ve Kurban kesecek vatandaşlarımızın bayramını şimdiden kutluyor, kurbanlarının makbul ve kabul olmasını dileyerek, sağlıklı ve mutlu nice bayramlar temenni ediyorum" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER