© Tarım Pusulası 2021

Tarım Ürünlerinde Bakteri Nasıl Artıyor?

0

Tarım ürünlerinin yağmur veya sulama yapılmasından bir gün sonra toplanılmasıyla tüketiciler, gıdalar üzerinde nemli koşullarda çoğalan bakterilerin yolaçtığı Listeria hastalığından korunabilir.

Listeria bakterisi tarafından zehirlenme insanlarda ishal, kas ağrıları veya bulantıya neden olabilir.

Ancak gebe kadınlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda Listeria bakterisi HIV gibi daha ciddi bir sağlık tehdidine dönüşebilir.

Aslında her yerde bulunan bakterinin en fazla rastlandığı doğal ortam su. Bu nedenle, yağmur yağmasından veya sulandıktan kısa bir süre sonra toplanan tarım ürünlerinde hastalıklara yol açan Listeria bakterilerinin büyük bir oranda bulunma olasılığı artıyor.

Cornell Üniversitesi’nden Doçent Martin Wiedmann, “Suyun içinde doğal olarak bulunan Listeria bakterisi, suyun ona sunduğu elverişli koşullar sayesinde çoğalmaya başlayınca bulunup tespit edilebiliyor” dedi.

Bu nedenle Wiedmann da dahil olmak üzere araştırmacılar, çiftçileri yağmur yağdıktan veya sulama yapıldıktan 24 saat sonra ürünlerini hasat etmeye çağırıyor.

Wiedmann ayrıca, “Çok kısa süreliğine Listeria bakterisini bulmak zor değil. Bir gün sonrasında ise bakteri sayısı normal seviyesine düşüyor. Yani, suyun içerisinde, çok kısa süreliğine de olsa, bu etkiyi gördük. Bir gün içinde de normal seviyesine düşüyor,” dedi.

Araştırma sonuçları “Applied and Environmental Microbiology” dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar ayrıca, Listeria bakterisi oranının yağmur sonrası toplanan ıspanak üzerinde diğer ürünlere oranla % 25 daha fazla bulunduğunu söyledi.

Wiedmann, özellikle eksi 4 derece altında tutulmayan buzdolabından çıkan et üzerinde de bol miktarda bakteri bulunabileceğini söyledi. 

Wiedmann, Listeria bakterisinin çoğalabileceği daha birçok ortamın bulunduğunu da söyledi.

“Bu yüzden bu bakterileri, ürünlerin daha gıda işleme tesislerine girmeden çoğalmaya başlamasını önleyebilecek araçlara sahip olmak çok önemli” diyen Wiedmann, “Bununla beraber tüketiciler de alacakları ürünler hakkında bilinçlendirilmeli ve nasıl pişirmeleri hakkında bilgi sahibi olmalı,” dedi.

Wiemann, Listeria zehirlenmesinin gelişmekte olan ülkelerde daha az rastlandığını çünkü insanların buzdolaplarında yiyeceklerini çürümeye bırakmadıklarını söyledi.

Wiedmann, ortaya çıkardıkları bulgular aracılığıyla ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ni, yağmur veya sulama sonrası yapılması gereken ‘bekleme süresi’ hakkında bilgilendirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER