Tarım Sektörüne 55 Adet Proje Kazandırdı
TarımSivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü 2015 yılı programını başarıyla tamamladı. Sivas tarım sektörünün gelişmesine yönelik önemli çalışmalar yapan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, 55 adet proje uygulayarak 6 milyon 852 bin TL harcama gerçekleştirdi.
Geçen yıl bütçesine 4 milyon TL ödenek ayrılan müdürlüğün uygulanan projelerle mevcut ödeneğin üzerinde bir rakama ulaştığı görüldü. Toprak sulama projeleri için 3.000.000 TL program ödeneğine karşılık 5.729.106 TL harcama yapılırken parasal gerçekleşme ise %190 olarak yansıdı. Yapılan harcamalar ile 39 adet sulama tesisi hizmete girerken, 4 tanesi % 90 seviyesinde olmak üzere 6 adet işinde 2016 yılında bitirilmesi planlandı. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında 6 bin 670 dekar arazi sulamaya açılarak İl Özel İdaresi tarafından sulanan toplam arazi 438.280 dekara ulaştı. Ayrıca 2015 yılı toprak sulama çalışmaları kapsamında önceki yıllarda sulamaya açılmış olan, ancak çeşitli nedenlerle sulama faaliyetlerinin kesintiye uğradığı 25.600 dekar arazide bakım-onarım ve iyileştirme çalışmaları yapılarak tekrar sulama imkânı sağlandı.
Tarımsal projeler kapsamında Sivas’ta sebzecilik ve meyvecilik faaliyetlerinin geliştirilmesi, örtü altı yetiştiriciliği ile seracılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılması sağlanırken, serbest sistem doğal tavukçuluk faaliyetleri ve koyunculuğun geliştirilmesi gibi konularda ise 10 adet proje hayata geçti. Acil onarım ihtiyacı bulunan Suşehri Merkez ve Yeşilyayla, Boyalıca, Eskişar köyleri sulama tesisi, Yıldızeli Altınoluk, Aşağı Çakmak, Orta Çakmak Göleti dolusavak-dipsavak, Yavu ve Gürün Tepecik sulama tesisi onarımları da gerçekleştirilerek çiftçinin yüzü güldürüldü. Diğer yandan Koyulhisar’ın 12 köyünde devlet vatandaş işbirliği ile gerçekleştirilen sulama tesisleri yapımı, Sıcak Çermik, Bayat, Navruz, Menteşe köyleri elektropompaj sulama tesisi uygulamaları ise hayata geçirilerek sulu tarımın bu bölgelerde de yaygınlaştırılması sağlandı.
Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ise meyve ve orman ağacı dikimlerine hız verildi. Köylerde meyve fidanı dağıtımı yapılarak 35.000 adet elma, 17.000 adet badem, 10.500 adet ceviz olmak üzere toplamda 62.500 adet fidan toprakla buluşturuldu. Ormancılığın yaygınlaşması ve ağaç sevgisinin aşılanması amacıyla da kırsala yönelik 30.000 adet çam fidanının çiftçilere dağıtımı sağlandı. 2015 yılı içerisinde toplam 92.500 adet fidanın ilçe ve köylerde dikimi sağlanırken, dikilen fidanlar ile meyve bahçesi 1.700 dekar, çam dikilen alan 500 dekar olmak üzere 2.200 dekar arazi ağaçlandırılarak yeşil alana kazandırıldı.
2015 yılına damgasını vuran Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, AGRO SİVAS 2015 II. Tarım Fuarına stant açarak faaliyetlerinin tanıtımını da gerçekleştirdi.
Tarımsal hizmetler alanında Sivas’ın dolu dolu bir yıl geçirdiğini vurgulayan Genel Sekreter Salih Ayhan, “Tarım ve hayvancılık kenti olan Sivas’ı daha da ilerilere taşımak için uğraşıyoruz. Sulu tarımın, meyvecilik ve sebzeciliğin gelişmesi amacıyla birçok projeyi hayata geçirdik. Sivas’ı yeşil örtüye bürümek için de on binlerce fidanın toprakla buluşmasını sağladık. 2016 yılı Sivas’ın tarım ve hayvancılıkta daha da ileri noktalara taşınacağı bir yıl olacak.” dedi.
İlginizi Çekebilir