© Tarım Pusulası 2021

Tarım Sektöründe Kriz! Yüzde 63 Daralma Yaşandı

Ali Ekber Yıldırım, “traktör satışlarında Eylül’de yüzde 63 daralma yaşandı. Tarım alet ve makinalarında ise Ağustos ayında yüzde 41 daralma görüldü” diye yazdı.

Türkiye’deki ekonomik krizin en fazla etkilediği alanlardan biri de tarım sektörü oldu. Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü köşesinde tarım sektöründeki daralmaya ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. “Girdi fiyatlarındaki artış, çiftçinin üretimden çekilmesi nedeniyle tarım makinaları sektöründe satışlar durma noktasına geldi” diye yazan Ali Ekber Yıldırım, “traktör satışlarında Eylül’de yüzde 63 daralma yaşandı. Tarım alet ve makinalarında ise Ağustos ayında yüzde 41 daralma görüldü” ifadelerini kullandı.

Ali Ekber Yıldırım’ın yazısı şöyle:

Yüksek fiyat artışı nedeniyle çiftçinin girdi alamaması ve üretimin düşmesi tarım makina ve ekipman sektöründe büyük daralmaya neden oldu.

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri Selami İleri, 25 yıldır sektörde olduğunu ilk kez bu kadar durgun bir dönem yaşandığını söyledi. Sektörde satışların durma noktasına gelmesi nedeniyle işçi çıkarma, üretimi yavaşlatma veya durdurma gibi seçeneklerin değerlendirildiğini anlatan İleri, "Bu dönem tarım makina ve ekipmanları için satışların en yoğun olduğu dönem olarak bilinir. Bayiler gelir çeklerini verir, ürünleri alır, en hareketli dönem yaşanırdı. Fakat bu yıl ne gelen var, ne de satış. Özellikle gübre ve diğer girdilerdeki fiyat artışı nedeniyle tüketim azaldı. Gübre satışlarının üçte bir oranında azaldığı ifade ediliyor. Bu çiftçinin üretim yapmadığı, yapamayacağı anlamına geliyor. Üretim olmayınca tarım makina ve ekipmanı da alınmıyor" dedi.

İMALAT MALİYETİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Makina ve ekipman sektörünün ana girdisinin demir çelik oldu ğunu ve onu da fiyatının dolar bazında çok yükseldiğini anlatan Selami İleri "Demir çeliği yani hammaddeyi almak kolay değil. Dolar bazında fiyatı çok arttı. İmalat için hammadde olarak demir çelik satın almak istediğinizde firmalar önce dolar ile ödeme istiyor. Hammaddeyi dolarla alan imalatçı 2.5-3 aylık bir imalat sürecinden sonra Türk Lirası ile satış yapıyor. Bunun sürdürülebilir bir tarafı yok. Ayrıca sektörün devletten KDV alacağı var. Bunun da bir an önce ödenmesi mahsuplaştırılması gerekiyor" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER